2010. augusztus 28., szombat

Miért kötelező a munkavizsga?


Kaptam egy kérdést a minap, és "szégyenszemre” nem tudtam a fajtákat felsorolni, melyek a munkavizsgára kötelezett fajták.Tudtam, hogy tizen.., de 8-nál elakadtam. Mit is jelent az hogy kötelező? 
Minden kutyának munkavizsgát kell tenni ? Nem, dehogy! 
A kiállítási szabályzat alapján, a champion, azaz HCH és az ICH cím eléréséhez kell teljesített munkavizsga! Ezeknek a fajtáknak a körét az FCI meghatározta, és minden fajtára érvényes egységes munkavizsga szabályzatban rögzítette a gyakorlatokat. Ez ma az IPO. 2019-től IGP 
A fajtákról készítettem egy összeállítást. A nevek felsorolása mellett, linkeket is gyűjtöttem, mindenkinek akiket bővebben is érdekelnek a fajták. TEHÁT.

A CHAMPION Cím eléréséhez munkavizsgára kötelezett fajták.

Dobermann
Boxer
Rottweiler
Hovawart
Óriás schnauzer
Belga juhász, mely négy fajtát takar
groenendael;
tervueren;
malinois;
laekenois.

Nekik egységesen IPO vizsga követelményt lehet teljesíteni, amivel a kiállításon munka osztályban indulhatnak. Az évtizedek alatt, a tenyésztésben számító értékmérő vizsgából, kialakult a munkakutya sport is. Értékmérő= munkára való alkalmasság, idegrendszer, vézen vizsgálata )

Ennek a sportnak Világbajnoksága is van, melyet IPO 3-as szinten rendeznek meg, évente. Országonként ezeket a vizsgákat másként is elnevezhetik, Magyarországon régen Mk,1, 2, 3, MKI, MKII, MKIII, Vk,1, 2, 3, most egységesen HPO 1, 2, 3, 2007. augusztus 01-től új, érvényes szabályzattal. Azóta IGP 2019-től.

A kiállítási szabályzatunk, a nemzetközi szabályozással összhangban, a munkaosztályba való nevezéshez kéri a munkavizsga igazolását, mely minimum IPO 1, szint 75%os teljesítése.
Munka osztályban győztes címet elért kutya CAC minősítést kaphat, mint bármely más osztályban.( növendék, nyilt, champion) Az így összegyűjtött CAC címek, a vizsgával közösen egy újabb cím elnyerésére adnak lehetőséget. HCH, ICH. Olvasd el a részletes szabályt, ha érdekel  Kiállítási szabályzat-MEOESZ 

Egyszóval, ezért kötelező a munkavizsga és nem másért. Nincs olyan kitétel, hogy ezeknek a fajtáknak kötelező lenne vizsgát tenni. Hiszen a természet, a vézen más módon is mérhető, mint látjuk sok másik fajta tenyésztése során. 

Ami sok embert megzavar ebben a kérdésben az az, hogy némely fajtánál, az anyaország (standard adó ország) A fajta tenyésztéséhez, meghatározza a kötelezően előírt munkavizsgák és képességvizsgák sorát pl.német juhász, dobermann, boxer, rottweiler, óriás schnauzer, de a hovawart - ismereteim szerint már nem, de régen igen. 

Belga juhász, ami valójában 4 fajtát takar, egy más rendszert vezetett be. A malinoá fajta tenyész szelekciója a ring sportban elért teljesítményt vette alapult. Így egy másfajta módon tenyésztett, munkára szelektált egyedei, egyszer csak előre törtek, megelőzték a németjuhász fajta munkavonalas, eredményes verseny kutyáit is. Megtörték a németjuhász fajta hegemóniáját, így okozva bosszúságot a németjuhász fajta elkötelezett híveinek.
Mára ezen két fajta képviselői, versenyzői uralják a nemzetközi mezőnyt, egy-egy ilyen világversenyen. Aki szeretne ebben a nemes versengésben részt venni, és lehetőleg nem a sor végén kullogni, ebből a két fajtából választ, mert hiszi így sikeres lehet. Magyarországon a bírók, segédek, kutyaiskolák vezetői, kiképzői, ezen fajták tartói, tenyésztői. (döntő többségben) Munkájuk révén a többi fajta tenyésztésére is hatással vannak.(voltak) Milyen hatással?
TESSÉK MEGNÉZNI A TÖBBI FAJTA HELYZETÉT, MUNKÁRA KÉPES POPULÁCIÓJÁT. Ami egyben kritikája, a szakmának, na meg persze a fajták tenyésztőinek is. 2008.október

Kiegészítés 2015.  2012-től egy újabb IPO VIZSGASZABÁLYZAT változat van. A szabályzat változásait érdemes nyomon követni. A gyakorlatok nem, de a kivitelezés, sok formai elem, a kiképzési metodika, bírói értékelés, bírói szemlélet változik. 
Az eredeti írás 2008-ban született. A Champion címhez munkavizsgára kötelezett fajtákat, egy régi IPO ( MK?) szabályzatból kerestem ki. A későbbi szabályzatok ezt a felsorolást már nem tartalmazzák.

Mint olvashatod, ( ha olvasod) a Berger de Beauce is ebbe a körbe tartozik ( tartozott?) mégis elvétve, találkozunk velük vizsgán és versenyen. Nem is gondol rájuk senki úgy, mint munkakutyára. Így számon se kérik, hogy miért nem vizsgáznak és versenyeznek széles körben, miért nem méretik meg magukat a hazai versenyeken. (terelő munkavizsgát is tehetnek a HCH címhez)
A rottweilerrel megteszik pedig nekik se kötelező őrző-védő kutyának lenni, miért nem találhatnának maguknak más feladatot? Miért ne lehetnének terápiás, vagy segítő kutyák, vagy miért ne terelhetnének? Csak elhatározás kérdése, hogy az elveszített őrző-védő képesség miatt, a tenyésztés a puhább, lágyabb, más képességekkel bíró kutyák felé menjen.

Miért is jutott ez eszembe? 1. 

Részben, hogy a rottweilereken, német juhászokon, még a laikus is számon kéri a munkavizsgát, a kiváló teljesítményt ezen a területen, míg más fajtáknál nem. 

2. A HCH cím kapcsán. Elkezdtem keresgélni, hogy a terelő munkavizsga vajon kiváltja –e az IPO vizsgát, ehhez a címhez. HÁT kiváltja! 

Ezt az FCI Terelő Munkavizsgát el kell ismernie az összes FCI tagnak és szerződéses partnernek. Ez az FCI Terelő Munkavizsga Bizonyítvány a kutyát kvalifikálja a Nemzetközi Szépség Champion címre. A kutyák, melyek teljesítették a HWT-t versenyezhetnek a munkaosztályban az FCI nemzetközi kiállításokon. 2010. 08. 28.