2015. július 10., péntek

Törzskönyvről, tenyésztésről másként


A nyilvános adatokkal kirajzolódik egy kép és láthatóvá válik a rottweiler tenyésztés szakmai oldala. A tenyésztést el kell kezdeni valahol. Visszatekintésként  a kezdetekhez - ADRK 1968-1969 ehhez az időszakhoz menetem vissza. Nem itt kezdték el a fajtát tenyészteni itt már 70 év van mögöttük. 
Ám ezektől az évektől nyilvánosan közzéteszik a törzskönyvi adatokat, nyomtatott formában. Minden tenyésztő alanyi jogon megkapja, aztán az évek múlásával megvásárolható bárkinek. Néhány oldalt másoltam le a 167 oldalas könyvből, ami két év tenyésztési adatait tartalmazza. Aki nem ért hozzá, az is láthatja a számokat. 
Nem egy - egy ember próbálkozása a tenyésztés, de összehangolt munkával, közösen haladnak előre. A nyilvános adatokkal láthatóvá válik, a törekvés merre szeretnének haladni, a statisztikai adatokkal látszik az eredmény is! Így lehet építkezni, a hibákat kiszűrni. Titkolózással, hazugságokkal, a valóság színezésével, csak rögzíteni lehet a már meglévő hibákat, tovább szaporítani a bajokat. Aki nem ért a tenyésztéshez, nem tud, németül az is láthatja a számokat! Egy már meglévő adatbázisra, eredményre építkeztek a tenyésztők, tenyésztésirányítók, majd később, egyre többen és többen csatlakoztak hozzájuk. Egyre több és több ember vállalta be, hogy tenyészteni fog!
Ott az ADRK-nál, akkor tud tenyészteni, ha már van tenyészthető kutya a birtokában! Felnevelte, felvezette tenyész alkalmassági vizsgálaton, ahol tenyészthető minősítést kapott a kutya. Megfelelő körülményeket, felkészültséget is igazolni tud. Nem tenyésztéssel kezdi, mert sok címet gyűjtött a kiállításon és nem ettől hiszi el, hogy tenyész kutya birtokában van. 
Bizony rákényszerül, hogy a kiképzés alapjait is elsajátítsa, mert a kutya jó őrző-védő képességét munkára való alkalmasságát be kell mutatni a Ztp-n. Segítik ebben, minden információhoz, szakanyaghoz hozzá jut, hogy elindulhasson a tenyésztővé válás útján!
Ettől még nem tudnak automatikusan jobban tenyészteni az ADRK háza táján sem, csak egy jól működő rendszer résztvevőjeként, látványosabb a siker. Tisztán és világosan látszik minden eredmény és az oda vezető út is. Megbecsülik, támogatják, elismerik, cserében tisztességes, korrekt, őszinte magatartást várnak tőle, no meg az állatvédelmi törvény betartását. 
Nem sorakoztat a saját szervezete egy igénytelen konkurenciát a tenyésztői mellé, több pénzért sem de minden szinten a tenyésztésben eredményes, fajtatiszta, kiváló kutyákat propagálja! Na, de nézzünk meg néhány oldalt, további szószaporítás helyett!





33 oldalon sorolja a vizsgákat, vizsgán részt vett kutyákat. Ami figyelemre méltó, hogy a kutyák nem csak egy vizsgát tesznek, de több megmérettetésen elindulnak velük. Azonos szinteken többször vizsgáznak, így versenyeznek. 6 oldalon felsorolja azt a néhány tenyésztésből kizárt kutyát. Nem takargatja a szeme elé került hibát, tudja, hogy ez bármikor előfordulhat. A rottweiler diadalútja ezektől az évektől indult. Hatalmas népszerűségre tett szert világszerte. Az elődök erőfeszítéseit, az utódok aratták le, majd folytatták a megkezdett munkát ők is tovább. Nem kérdőjelezték meg, az addigi eredményeket, de építkeztek rá. Részletesebben a KÉSŐBB kiadott könyvekről ITT és ITT