2010. november 21., vasárnap

Köbányai Happy Dog Kutyaiskola 2010. 11.20. vizsga


Az egyik blogomban, 11 hónapja írtam kicsit részletesebben Bibiről.
Most egy örömteli eseményről számolok be Bibi kapcsán. Az együtt elkezdett munkát Bibi gazdijával, családjával nem adtuk fel. Ahogyan Bibi elkezdett iskolába járni, egyre többet és többet tanult. Mikor Gábor gazdi már elégedetten hátra dőlt volna, hogy a kutya mindent tud, újabb feladatok, új célok kerültek a szeme elé. A kutyázásnak egy más területére csodálkozott rá. Mi csak munkakutyázásnak nevezzük, ami nem mást jelent, mint célirányos kutyakiképzést, vizsgákra való felkészülést. Ez a rendszeres kutyaiskolába járás mellett, folyamatos tanulást is jelent a gazdiknak. El kell sajátítani a kutyakiképzés tudományát, ezzel párhuzamosan tanítani, kiképezni a kutyát. Bibi alkalmasnak bizonyult. Egészséges , kívül belül, nagyon szívesen és gyorsan tanul. Gábor meg az egyéb feladatokat ( munka, család, gyerekek) kicsit átcsoportosítva, szorított időt a kutyaiskolába járásra is hétvégén.
Ennek a majd egy éves szakasznak a lezárásaként Bibi 2010. november 20-án sikeres BH vizsgát tett. BH vizsga = városi kísérő kutya vizsga, mely két részből áll. Egyrészt az iskolai pálya munkából, másrészt a közlekedésbiztonsági részből.

A vizsga nyílt, országosan meghirdetett MEOE rendezvény ,nem csak az iskolánk tagjai vehetnek részt rajta. Így egy másik rottweilert is megismertünk, aki azt hiszem Szolnokról érkezett. Felvezetője, Papp György, régi ismerős kiképző, vizsgázott segéd, teljesítmény bíró, sok éve munkakutyás, német juhászkutya fajtában.

A vizsgára nyolcan jelentkeztek. ( a vizsga előtt két héttel kell jelentkezni) Mindenki meg is jelent és vizsgázott. 5 BH 1 szintre, 1 BH 3 szintre, 1 HPO 1-szintre, 1 Nyomkövető vizsgára.
Egy BH 1 szinten elindult kutya kivételével mindenki sikeres vizsgát tett.

Gratulálok mindenkinek!

Szép volt Bibi, Gábor! Csak így tovább! Van még tanulni való, de én nagyon büszke vagyok rátok. Köszönöm, hogy végig csináltátok!
BH 1
Zico von Calibra -felvezető Papp György megfelelt
Siroccó Bibi-felvezető Prekovics Gábor megfelelt
Max - felvezető Egyed Lászó megfelelt
Igor -felvezető Német Zoltán megfelelt
Szécsivári Vox, Astor -felvezető Kollárik Péter megfelelt
Aquila Avanta Grande-felvezető Sípos Róbert nem felelt meg ( sajnos elhagyta a pályát)
BH 3
Firefox Dokie, Medi -felvezető Volár Andrea megfelelt
HPO1
Gondűző Alkonyat Virsli, Császár "Varázs" 90/ 86/ 90 pont- felvezető Kovács Otilia, Judit
Nyomkövető vizsga
Szécsivári Yro, Kily 86 pont felvezető dr Zubercsány Diána
2010.11.21. 


2010. november 11., csütörtök

Falkavezérség- ahogyan én gondolom

Olvasom lépten -nyomon, ma egy igazán divatos téma, a falkavezérség. Legutóbb Kati oldalán. Egy mondata megütötte a fülemet: 
"Egyetlen falkatag sem bírálja felül a vezér döntéseit, hanem maradéktalanul végrehajtja.Ez az ösztönük!"- írta le a blogjában. Ez engem elgondolkoztatot, mert a gyakorlati tapasztalatom más , sok kutyával együtt élve. Szerintem - bármelyik falkatag felülbírálhatja, csakhogy a gyengébb, az alárendeltebb, súlyos büntetést kaphat érte! A falkában, a kutyák csoportjában, vannak helyzetek amikor az egyik kutya mást tenne, mint a másik. Mindig a falkában, az adott csoportban, családban elfoglalt helyük dönti el, hogy az adott helyzetben kié lesz a döntő szó. Ki irányítja a közös tevékenységet, ki őrködik, kié lesz a legfinomabb falat, ki kapja az első simogatást, ki haladhat például a gazdi mellett!  VAGY ha az élelem megszerzése lenne a cél, ki irányítja a vadászatot stb. stb. Erre az életben maradás természetes ösztönére alapul a családi hierarchia, hiszen egy kutya, meg egy farkas, egyedül nem élne meg. A vadállatok, amiből táplálkozik, amiért vadásznia kell, mind erősebb , fizikailag, testileg. Szóval, ugyan genetikailag kódolt, de mégis a tanulás az, amiért nem kérdőjelezik meg a vezér döntésétSzületése után megtanulja, hogy a család szabályait betartva maradhat életben ,tartozhat a falkához. Később, ha elhagyja a falkáját. vagyis amikor felnőtt lesz, új családot alapít. Mindig közösségben, családban élve lehet testileg, szellemileg nyugodt, kiegyensúlyozott, mindig jól lakott eb. 
Én nem gondolok magamra , mint falkavezérre, nem is szeretnék az lenni. Én nem vagyok kutya! Én ember vagyok!  Az emberi szabályokat , a családunk szabályait én ismerem. Nekem kell azt a kutyával megtanítani és elfogadtatni. Ehhez pontosan kell ismernem a kutya tanulási képességét, az ő nyelvére lefordítva kell megértetnem azt, ami hasznára válhat! Nincs más választásom, mint tudatos vezetővé kell válnom. E nélkül, nem sikerül jól irányítanom a kutyát, kiegyensúlyozott, biztos, nyugodt életet sem tudok biztosítani neki. Ez se neki, se nekem nem jó! 
A KUTYA  akkor "boldog", ha az élete kiszámítható, számára felfogható , megoldható események sorozatából áll. Van otthona, meleg helye, étele, itala és van lehetősége a napi rendszeres testmozgásra, ami pótolja a vadászatot, mert hiába is akarnánk plüss babát csinálni belőle, ő mégiscsak egy ragadozó állat! Mivel 14.000 éve háziasítottuk, ezen idő alatt azért eltávolodott az eredeti falkában élő vadkutyáktól, na meg a farkas őstől is, így felesleges az ősi múltra hivatkozni, ha megakadunk a nevelésben.
2010.