2011. március 25., péntek

Rottweiler fajtabemutató , Úzó


A meleg nyári nap, úgy látszik nálunk bevált szokás a fajta bemutatására :))
Két évvel később egy újabb felkérést kaptunk a rottweiler fajta bemutatására. A kutya. hu oldal tulajdonosa, és új szerkesztője, fajtákat bemutató videó sorozatot tervezett. Néhány sorban és mondatban felvázolta mi az elképzelés. Három nap múlva, szombat délután forgatás. Természetesen kánikula volt. Vártunk a stábra vagy két és fél órát, de megérkeztek. Dorka, Brendonnal mutatta be, hogyan működik együtt a gyerekkel egy rottweiler. Utána felvettük Úzóval az anyagot. A szerkesztő kérdezett, én válaszoltam. Úzó addig helyben maradt, vagy Győző kezében pózolt
Majd felvettük az őrző-védőt, amit én kommentáltam, látva, hogy mit is csinálnak a kutyával. A felvétel egy szokásos iskolai nap alkalmával készült, a teraszon, a pálya más részén, a parkban kutyákkal, emberekkel. Utána, Mira az öt hónapos rottweiler szuka mutatta be, "mit tud." Beszéltünk a szocializációról, az óvoda fontosságáról és szerepéről. Az egész forgatásból, anyagból ez a picike rész maradt meg és került fel a kutya.hu oldalra.
Van néhány hiba a szövegemben, de javításra nem volt mód. Ott és akkor, felkészülés nélkül, fejből, így sikerült a szöveg. A fegyelmező gyakorlatok bemutatására se készültem. Sőt! Nem is készültem arra, hogy bármit is én mutatok be! Az őrző védő feladatokat sem gyakoroltuk, hónapok óta nem fogott Úzó. Viktorral meg pláne nem gyakorolt, hiszen családtaggal nálunk nem volt szokás őrző-védőzni!Na, szóval: Lehet ez nem nagy teljesítmény, de én büszke vagyok rá. Úzó megbízható, okos, családi kutya, de nem játékszer. Nagy, erős, domináns kan, akit bizony kézben kell tartani.

2011. március 22., kedd

Ismertető a rottweilerről-2007. Kutyafül–macskanyelv kisÁLLATmagazin


Kutyafül–macskanyelv kisÁLLATmagazin

Egy tévéműsor felhívása diákoknak– Apuuuuuuuuuuuuuu! Vegyünk egy oroszlánt!
– Na de kisfiam, még megenne minket!
– Akkor egy zsiráfot?
– Mégis hol tartanánk, a spejzban?
– Esetleg egy kutyát?
– Az kertbe való, nekünk pedig erkélyünk sincsen.
– Egeret?
– Gondolj anyádra!
– Nézd apu, itt egy hangya!
– Na látod, kisfiam, azt hazahozhatod!
No igen. A gyerekek szeretik az állatokat. Azonban van a világon egy kisfiú, aki még a szokásosnál is jobban rajong természetért, és mindenkinél többet tud az állatokról. Ő Soma, a Törökvész Úti Általános iskola ötödik osztályos tanulója, aki azzal a különleges adottsággal jött a világra, hogy érti az állatok nyelvét. Nem csoda tehát, hogy szinte minden szabadidejét kettő-, négy- és százlábú barátai között, az Állatkertben tölti. Egy ilyen kis fiú azonban mégsem mászkálhat a nagyvilágban egyedül, így hát rendszeresen vele tart nagypapája is, aki az állatok nyelvén ugyan nem ért, viszont más csodálatosabbnál csodálatosabb tulajdonságokkal rendelkezik…A leendő kis állattartók pedig kettejük különleges kalandjain keresztül tájékozódhatnak mindarról, ami egy kutya, néhány macska, esetleg egy tucat egér vagy egy pár szakállas agáma tartásához szükséges. Megtudhatják azt is, milyen állat, mit enne, mit inna, hol lakna, vagy mit sportolna, ha tehetné, valamint az is kiderül, hogy hova érdemes fordulni, amikor kis kedvencünk megbetegszik, vagy éppen ruhára lenne szüksége télire.
A Kutyafül-Macskanyelv kisÁLLATmagazin szeptember 8-tól kéthetente szombaton délben látható az m2 műsorán.,
Gyerekeknek készülő, ismeretterjesztő sorozat második részében ,a rottweiler fajtát szerették volna bemutatni. A szerkesztő Szekszárdi Zsuzsa maga is rottweiler tulajdonos volt, ezért gondolt arra , hogy be kellene mutatni a fajtát, megmutatni a valóságot . Kicsit ellensúlyozva, a rossz média visszhangot, ami a rottweiler körül folyt.
Így kerültek hozzánk egyik barátunk ajánlására. Telefonon egyeztettünk, ők elmondták, mit szeretnének és aztán közösen megbeszéltük, hogyan tudjuk felvenni a filmet. Egy nagyon meleg nap délutánján zajlott a forgatás. Gyakorlás és előkészületek nélkül, Úzó két és fél órát helyt állt a "szerepben" . Velük szemben állt egy férfi aki kamerázott, egy másik aki a mikrofont tartotta, a harmadik volt a rendező, pluszban két hölgy , a szerkesztők, na és Soma a kisfiú, akik mind-mind idegenek voltak. Úzó sose találkozott velük.
A legelső mozzanat az volt, hogy Szekszárdi Zsuzsa kivételével, aki maga is rottweileres volt , legyőzze mindenki a "félelmét" Úzó láttán. Hamar megnyugodtak, mert Győző elmondta az instrukciókat, hogy hogyan kell viselkedni egy felnőtt rottweilerrel, ha a saját területén, a gazdájával van.
Beállították a helyszínt, aztán kezdődhetett a forgatás.
Soma kérdezett, Győző válaszolt. Persze nem mindig sikerült hibátlanul, akkor kezdték elölről.
Aztán felvettek még egy olyan részt is ahol bemutattunk egy pici részt a "munkából", megmutattuk a különbséget a kan és a szuka között. Az akadályon velem Roxy ( Siroccó Zora ) látható.
Az együtt töltött néhány óra után, picit megszerették a rottweilert, elismeréssel néztek a kutyákra, pedig egyiket se simogatták, gyömöszölték meg. Soma, a kisfiú, ugyan picit megsértődött ezen, mert szívesen simogatta volna, de Győző nem-et mondott. Nem szerette volna bemutatni, hogy a rottweilerrel bármit meg lehet csinálni. Vannak helyzetek amikor még a gyereknek is nem-et lehet mondani.
Eltelt néhány év a felvétel óta, miért is mutatom most be ?
Nincs vizsgája egyik kutyának sem, de tudnak viselkedni, tudnak feladatokat végrehajtani, mert jól neveltek, jól szocializáltak , a kiképzés se maradt el, hiszen e nélkül bajosan tudnának megbízhatóan "dolgozni". Munka ez is! Fegyelem, figyelem, együttműködés a gazdával, bármilyen helyzetben.

2011. március 17., csütörtök

Érdekes hasonlóság

A képek között keresgéltem és feltűnt a hasonlóság! Huszonhárom év telt el a két kép készítése között!





ADRK Klubkiállítás 1988. Fiatal osztály győztese Tasco vom Zimmerplatz. 2011. Budapest saját tenyésztésű fiatal szuka. Siroccó Delihla , Lilú.
Mindkettő nagyon tetszetős az én szememnek!! Micsoda hasonlóság ! Vajon rokonok? Papírforma szerint nem tartaná senki annak, hiszen nincs egyező név a származási lapokon.
Sok év el telik, amíg az ember érdeklődik a származási lapon fellelhető nevek, adatok iránt. Amikor a származási lapon és a fajta törzskönyvében, hiteles adatok vannak, a sok betű egyszer csak meg telik tartalommal. Amikor a törzskönyvi bejegyzéshez, archív fotókat, leírásokat is tudunk társítani , megjelenik a szemünk előtt a kutya is , nem csak névben és címekben, minősítésekben lesz látható.

Ilyenkor kap értelmet az a szöveg, hogy mennyire fontos az utódellenőrzés a tenyésztésben! Minden külső forma, minden jellem tulajdonság öröklődik. Persze hihetetlen számú kombinációban, de ott van!!! A tenyésztés iránya, tudatossága így irányítja a fajta megjelenési formáját, sok-sok generáción át.
Már régen tudom, hogy a kutyák közötti hasonlóság nem véletlen egybeesés, lenni kell közös pontnak,közös ősnek, ami miatt ilyen nagy a hasonlóság.  Mivel kutyáinkban, minden távolba nyúló ős ismert, hiteles adatokkal rögzített meg is van ez a közös ős. Mind két kutya tudatos tenyésztés eredménye. Vonal tenyésztett.

Két vonal kombinációja a "német " ágról tetten érhető. Öt generációra számolt COI , még nem mutatja , de a 10 generációra számolt már igen!!!! ( COI= rokontenyésztési fok, %-os számítással) Egy számítógépes program teszi lehetővé ezt a számítást , amit egy rottweileres baráttól kaptam, sok adattal feltöltve. Én is tettem hozzá még sok adatot, begépelve a saját kutyáinkat, a származási lapok alapján. Sikerült nekem is rábukkannom a közös ősre! 

A lista végén Brando vom Hause Neubrand a távoli ős, az egyező név! Persze a hasonlóság nem ettől az egy kutyától van, de a tenyésztés rögös útjait picit megvilágosítják ezek a hasonlóságok. Meg az egyéb egyezések. Az ősök akik a rokontenyésztés során mérhetően részt vesznek ADRK vonalon.
Noris vom Grüntenblick
Cäsar von der Weilerei
Ives Eulenspiegel
Falko vom Grüntenblick
Benno von der Schwarzen Heide
Bulli vom Hungerbühl
Anja von Schwaiger Wappen
Dingo von Schwaiger Wappen
Kai von Tengen
Dack von der Meierei
Anka vom Lohauserholz
Brando vom Hause Neubrand

Ezen az oldalon nézelődve, pedig az adatok kincsestárára bukkansz! Képek, videók segítenek látni is az ősöket, legendás kutyákat. 
Lilu adatlapja

Aki nem szeretne regisztrálni annak ide teszem , mi is látható a - working-dog - oldalon .
1. Három generációs származási lap . Ingyenes regisztrációval, tagként látható :  képek , videók , rendezvények , fajták  hatalmas adatbázissal.
2. A negyedik generáció már csak prémium tagsággal látható és kattintható. További generációk elérhetők, pároztatás, alom információk, versenyek, körungok, sportesemények , világrendezvényeken készült videók  stb. stb.
3. Beltenyésztési együttható - itt a % számra kattintva megmutatja, mely ősök vannak nagy százalékban hatással az adott kutyára (genetika hatása) Vonal alapító ősök pedig Adolf Pinkoß a Rottweiler c. szakkönyvében lelhető fel.
4. Itt látod a két kutya nevét és hány ősi sorban szerepelnek a törzskönyvben, ami ugye a származási lapon már nem látható.

Nagyon kíváncsiak (mint én) egészen visszamehetnek az 1920-as évekig a családfa kutatásban.  Persze először, én is csak a hatvanas évekig tekintettem vissza, majd jóval később merültem el a témában.




.


Lilu apjának ugyan ez így néz ki



2011. március 6., vasárnap

A mai nap és Lilu

Lilu itt 11 hónapos  

Ma megmutattuk, hogy kezdő kutyával, mindenkinek hasonlóak a "gondjaik". Ami megy otthon négyszemközt, vagy esetleg az utcán kicsi elvonó inger mellett, az nem megy az iskolán, amikor tele a pálya sok kutyával . Azaz olyan helyzetben amit még nem gyakoroltunk, nem csináltunk. Kriszta elő is kapta a fényképezőgépet, mert még ő sem látta hogy én pályán gyakorolnék kutyával.Csetlettünk-botlottunk, de aztán összeszedtük magunkat és kialakult némi összhang Lilu és közöttem. Még bőven van mit gyakorolni, nekünk is. 

"Tényleg el is felejtettem írni, hogy miért is jött Lilu a pályára hozzánk. Csoportban szlalomoztunk, a másik csoportban kevesebben voltak és jöttek hozzánk szlalomozni, majd amikor csinálták a balra át gyakorlatot, na az tetszett nekünk nagyon. Új forma, más vezetési technika. Kérésünkre megcsinálták többször, Dalma és Gabriella, ők már közép haladó csoportban voltak.  Dali gazdi- Pisti  kezdte a kérdések sorát. Amit szóban nehéz elmagyarázni, azt a kutyát kézbe véve könnyebb bemutatni."

 - idézem magam egy beszélgetésből. 


Jutalom falat a bal kézben! Azzal "megvezetjük" a kutyát és úgy csináljuk a helyben alaki gyakorlatokat. A jobbra át nem okozott gondot, de a balra át nehezen sikerült. Figyeld a lányok bal kezét és a testtartását ! 
Kipróbáltam Bibivel, hogyan reagál, de nem volt az igazi , hiszen ő nem az én kutyám és eddig másként tanult, a vezényszavakra a szokásos módon reagált. Zavarba jött egy kicsit miért akarom másként. Kérve nézte a gazdit, hogy ne kelljen velem dolgoznia. 

Akkor jött az ötlet, hogy megmutatom Liluval, hátha! Az autóban volt, mint mindig ott várakozott. Itthon már gyakoroltuk néhányszor ezt a vezetési technikát, de ezt még nem. Csoportban meg főleg nem. Nem gyakorolt még a pályán ennyi ember és kutya társaságában sem.


Azzal indított, hogy körülnézett, szimatolt, nagyon szeretett volna Vackorhoz( puli)  menni akit ismer. Ki voltak kötve a kutyák így a gazdik zsebeit, jutalomfalatos zacskóit szimatolta végig. Pár perc ismerkedés és sikerült "összeszedni" egy kis időre.
Aztán próbálkoztunk a balra át - tal. Hellyel közzel sikerült, mert azért még nekem se természetes így vezetni. Itthon többnyire póráz nélkül szoktam próbálgatni ezeket a gyakorlatokat. Na, de megoldottuk. Aztán megbeszéltük, hogy mindenkinek gyakorolni kell, mert egy kutya se lesz magától profi.