2012. július 1., vasárnap

MEOE ......avagy a változások kapcsán

Két ember, akik vérbeli kutyások, szeretik és értik a mesterségüket. Jó szakemberek és jó emberek! Nézd a sok mosolygós, vidám embert! Az ilyen szemináriumok megmutatják, hogy miért érdemes neki kezdeni a kutyázásnak. Nem kell görcsölés, nem kell kijelölt hatalom, ha érted a szakmát és át is tudod adni, önként és dalolva, tömegek fognak követni.






2012.május 26-27 Peter Scherk szeminárium Komárom. A képek forrását nem leltem meg, mert már nem nyilvános, vagy törölve lett.

A bevezető mondatok egy létrejövő vita nyomán megfogalmazott gondolataim. A szokásos ostorozás volt a beszélgetés középpontjában, hogy a tenyésztők nem tesznek vizsgákat és semmilyen erőfeszítést a fajtáért. Valakik nem elég elhivatottak, ezért kényszeríteni kell őket, kötelező előírásokkal. Sőt az FCI tagság is felesleges rossz, azért sem érdemes a MEOE-hoz tartozva kutyázni. Miért nem értek egyet?

Így érveltem. Nézzétek meg a képeket és szálljatok magatokba! Két ember, akik elkötelezett kutyások, szeretik és értik a mesterségüket. Jó szakemberek és jó emberek! Nézd a mosolygós, vidám arcokat! Az ilyen szemináriumok megmutatják, hogy miért érdemes neki kezdeni a kutyázásnak. Nem kell görcsölés, nem kell kijelölt hatalom, ha érted a szakmát és át is tudod adni, önként és dalolva, tömegek fognak követni. Nincs ez másként a kiállítások világában sem! Nem kell görcsölés, nem kell kijelölt hatalom, ha érted a szakmát és át is tudod adni mosolygós tömegek fognak követni.

Itthon egy rossz, torz értékrend uralkodott el, ami önbizalom hiányból, tudás hiányból, hiúságból táplálkozik. Ne legyél lusta tájékozódni, az országot behálózó szervezetekről. Ezek, önálló szervezetként alkotják a MEOE-t. Az alapszabály, a szervezeti működési szabályzata szerint megkülönböztettünk jogi személy és jogi személyiséggel nem rendelkező szervezeteket, szerződött partnereket. Legnagyobb szerződött partner az MKSZ.  Ám számtalan kutyaiskola, több szervezet volt szerződött partner ezen kívül. Sok -Sok ezer ember, akik a kutyatenyésztés révén létrejött MEOE -hoz kapcsolódva kutyázott. A szervezetek, iskolák stb. egyszerű tagjának fogalma sincs, hogy a szervezeti keret, a hagyományok, a több évtizedes munka tette lehetővé, hogy ő a hobbiját űzheti. (113 év) Arról sincs fogalma, hogy a nemzetközi versenyeket az FCI kerete miatt rendezheti meg. Azt a többség talán hallotta, hogy a Nemzetközi kiállítások a MEOE-hoz köthetők, no meg a CAC-ok is. Azt is tudja talán, hogy hivatalos vizsgán és versenyen, csak olyan bíró bírálhat, aki az FCI rendszerben, mint bíró le van jelentve. Amint, az FCI TAGSÁG MEGSZŰNIK, nem csak törzskönyvezés nem lesz, de vizsgázás, versenyzés, nemzetközi szinthez kapcsolható sportolás sem lesz. Hiszem FCI bíró nem bírálhat disszidens szervezetnél. Márpedig a Kinológiai csúcsszerv nélkül, mindenki disszidens szervezetnek számít. Hiszen, az FCI tagság nem átruházható! FCI tagsága csak a MEOE, mint egyesületnek van. Állami kijelölés révén, nem lehet egy másik Kinologiai Szövetségként lecserélni és átvenni a MEOE helyét a nemzetközi szervezetben. Sokan szoktak azzal érvelni, hogy az FCI-n kívül is van élet.

Igen van. Csak hogy az FCI a legerősebb és a legismertebb, a fajtatiszta kutyatenyésztésben elért eredményei tiszteletre méltók. Az ehhez kapcsolódó sport, verseny, kutatások, mind-mind a kutyák jobb megismerését és barátként való tartását teszik lehetővé. Picit meg kellene ismerkedni a fajták útjával, kilépni abból, hogy az emberek személyes érdekei mit diktálnak. A kutyatenyésztés, a fajtatiszta kutyák sorsa lesz bizonytalan, ha kikerülünk a nemzetközi vérkeringésből. A fajta érdekében végzett, minden eddigi munkánk kárba vész, értékét veszti. Nem az FCI az oka, hogy hibás kommunikáció, évtizedesnél több, jellemzi a szervezetünket. Sőt az egész fajtatiszta kutyatenyésztést. Nem csak tűzoltás kell, de szemléletváltás és nagyon kitartó szakmai munka, ami helyre hozhatja a károkat.