2013. október 1., kedd

Szelekció a tenyésztésben

Gondolatok egy téma kapcsán ...
A bírói tanfolyamon dr Szemere György professzor tartott előadást az öröklődésről. Nagyon érthető és nagyon élvezetes előadás volt, mert igyekezett egyszerűen megérthető és gyakorlati példákkal, "kutyára lefordítva", bemutatni az öröklésmenetet. Bevezetésként elmesélte, hogy amikor felkészült az előadásra, keresett magyar nyelvű anyagokat, de nagyon keveset  talált, ami a kutyáról szólna. Viszont ugyan erről, angol nyelven több kötetnyi szakirodalom van, de még abban sincs minden terület feltérképezve. Természetesen a DNS, a kromoszómák, Mendel szabályokkal kezdődött az előadás, ez nem megkerülhető, hogy megértsd az öröklésmenet alapjait.

Természetesen nem emlékszem az előadására szó szerint, de a jegyzeteimet nem dobtam el. Megkerestem és abból szkeneltem be, egy oldalt. 


Itt olvashatod számokkal milyen nagy is a variációs lehetőség a gének alapján,  a sok tulajdonságra amit örökölhet a kutya. A lap alján az előre harapásról  is esik szó.

Miért arról?

Mert az átlag-normál kutya formától eltérő kinézet, szelekció és tudatos tenyésztés eredménye. A boxernél  kívánatos forma az előreharapás, míg német juhász kutyáknál az ollós harapás! Lábhossz, a farok hossza, fül tartás, fül méret, szőrtípus szőrhossz, szőrszín, betegségek öröklődése, szemszín öröklődésére, a generációk hatása az öröklésmenetben százalékos arányban - témákra tért ki részletesebben.
A bírói tanfolyam dátumára nem tudok visszaemlékezni, de 1996 táján lehetett. Azóta sok idő eltelt és a kutya géntérképe is meg van 2005 óta !

Kutya géntérképe
2003-ban

2005-re elkészült
Mi, laikus, hobbi kutyatenyésztők vagyunk, nem kell tudományos alapossággal felkészülni a témából, de azért a saját érdekünkben fontos, hogy legalább az alapokat elsajátítsuk.  Vannak dolgok amik nem képezik vita tárgyát, sokkal inkább tények! Úgy fogalmaztam meg magamnak már régen, hogy minek kísérletezni olyannal, amiről más már bebizonyította, hogy nem járható út? Én szerencsés vagyok a fajtámban, mert sok szakirodalom és adat áll rendelkezésre, hiszen az elődök jó munkát végeztek. Na, nem az itthoniak, de a fajta adó ország kinológusai !

Viszont egyre döbbenetesebb számomra, hogy itthon milyen alapon folyik a tenyésztés és milyen felkészületlenül bele vágnak sokan.  Evidens dolgoknak sem néznek utána, még mindig csak szóbeszéd útján terjed a tudás. Mennél laikusabb, mennél érthetőbb sokak számára a szöveg,  az lesz az igaz, és azt hangoztatja mindenki. Rendre megfogalmazódik az is, hogy mi a kötelező a tenyésztőnek. Ehhez a feladathoz viszont semmilyen segítséget nem kap, vagy kap tanácsot ezret, de az pont annyi tudásról árulkodik, mint ami neki van.

Nagyon széles és átfogó téma a tenyésztés, az állattenyésztés egy nagyon komoly szakma. Sok kötetnyi szakirodalma van. A kutyások ehhez képest felkészületlenül, a maguk természetes módján belevágnak, nem kell hozzá más, mint sokszoros győztes, vagy tenyész engedélyt kapott két kutya. A második-harmadik alom után pedig már teljes szakértői is a fajtának, és fennen hangoztatják is, hogy szerintük hogyan is kell tenyészteni ! Mondjuk a legjobb az, aki még sose tenyésztett és így terjeszti az igét. 

Miért is jutott ez most eszembe?

Hmm. Beszélgetés, kérdés kapcsán, ami egy foghibáról szólt, megütötte a fülem egy -két mondat és elgondolkoztam. Erdélyi kopó fajtában beszélgettünk akkor és megfogalmaztam röviden folyamanzosan mi zavar az elhangzott érvelésekben. Tisztázzuk! A tenyész szelekció nem azért kell, hogy átmenjen egy tenyész szemlén, vagy azért, hogy győzzön a kiállításon! Azért kell, hogy egészséges, használható, örömet adó kutyák legyenek, akik örömmel, kiegyensúlyozott élettel, a helyükön vannak, normális kutya életet élhetnek! Ez a mi felelősségünk a tenyésztésben, hogy ne csak kísérletezzünk, de igyekezzünk jó munkát végezni, hogy a kutyák a fajtajellegnek megfeleljenek és ha lehet az elődöknél még jobbak, szebbek, kiválóbbak legyenek.

A tenyésztőnek nem feladata mindenkit megóvni a csalódástól, mint ahogy nem feladata az sem, hogy mindenki helyett felelős kutyatartó legyen, az egész világ gondját a vállán cipelje! Tanulni se lehet mindenki helyett! Bizony mindenkinek önmagának kell megszerezni a tudást! Az internet, a nyitott világ megadja a lehetőséget, csak élni kellene vele! Jó szándékkal, de tudatlanul sokat lehet ártani egy fajtában. Hát még akkor, ha a jó szándék sincs meg! Na akkor csuda dolgok történnek, egy fajtát ki is lehet  végezni!  Most, ma, tudatosan, vagy tudattalanul a fajták kivégzése, a fajtatiszta kutyatenyésztés ellehetetlenítése folyik! 

Látszólag a szakma, a minőség érdekében tett szigorítások kerülnek előtérbe, de pont a tudatlanság hajtja és generálja az eseményeket!  Hogyan is képzeli bárki, hogy politikai döntéssel, ennyi laikus, felkészületlen embert rákényszerít a komoly és szakszerű ebtenyésztésre? Az egyetlen majdnem minden fajtát összefogó, hagyományokkal rendelkező szervezet ellehetetlenítése folyik több évtizede. Nem csak kívülről, de belülről is! Anyagilag és erkölcsileg mélyponton van az ebtenyésztés. Az igen megtévesztő, hogy remek kiállításokat és rendezvényeket tudnak szervezni a kutyások és van nemzetközi elismertsége a hazai ebtenyésztésnek! Az csak egy szűk réteg áldozatos munkája, egyéni sikerorientáltság, mely igen nagy áldozatvállalást takar. Kitartó, több évtizedes  munka áll mögötte, küzdelem, tenyésztési eredményekhez való ragaszkodás. 

Mivel a fajták köre igen széles, mindig van, lesz kiemelkedő eredmény, akár több fajtában is.

Jól, szerencsésen megválogatott import tenyészkutyák bekerülése( fedezés, vétel)  az adott hazai állományba, mindig hozhat frissítést  és az első generációban jelentős javulás látható! De ez csak a felszín. Így volt ez a rendszerváltás környékén, pl rottweilerben, meg a többi fajtában is. Aztán a kezdeti sikereket követi a csalódás, hiszen tenyésztési ismeretek nélkül véletlenszerű a további eredmény, ami súlyos csalódást és anyagi veszteséget okozhat. Mi, most a fajtánkban a súlyos csalódás és az előre borítékolható anyagi veszteségnél tartunk. Mindezt úgy, hogy van 4 szervezet is, aki tenyésztés irányítani szeretne, de hogy miért és hogyan, arról lövése sincs senkinek!
Gyakorlatilag egyik szervezet vezetője sem tenyésztő, semmilyen tenyésztői eredménye nincs és nem is szakmája egyiknek sem az állattenyésztés. Így annyi történik, hogy lemásolnak egy tenyésztési programot és ehhez az elmélethez akarnak kutyásokat rendelni! Köteleznek, előírnak,  mindezt úgy, hogy nincs meg a megvalósításhoz szükséges anyagi és tárgyi feltétel sem. Ez, nem jelent mást, minthogy a megemelkedett költségeket a tenyészteni szándékozóval fizettetné meg és ennek fejében nem ad semmit.

Ki az a bolond, aki ezt megteszi? Ki fog egy láthatóan veszteséges vállalkozásba belekezdeni? Szerintem csak az akit be lehet csapni, hazugságokkal meg lehet vezetni. Mindig van ilyen és lesz is. Ám ez sem nem tenyésztés irányítás, sem nem fajtanemesítés! Ez egy lufi, ami rendre kipukkadt eddig is ! (2013. 10. 01. )