2017. november 29., szerda

Rottweiler természete, viselkedése

A rottweiler természete annak a veleszületett és szerzett pszichés és testi tulajdonságnak és képességnek a halmazából áll, amely a környezet iránti magatartását meghatározza és szabályozza. Pszichés adottságainál fogva barátságos, alapvetően békés természetű, nagyon ragaszkodó, engedelmes és munkaszerető. Temperamentuma mozgási és működési (munka) készsége közepes szintű. Ennek ellenére a kellemetlen befolyásokkal szemben kemény, rettenthetetlen és erős idegzetű.
Érzékszervei célnak megfelelő módon fejlődtek ki. Indulatai jól irányíthatóak és tanulékonysága kiváló. Erős, kiegyensúlyozott típus. Meglehetősen gyanakvó, közepesen heves természete és nagy magabiztossága miatt a környezeti hatásokra, nyugodtan és várakozóan reagál. Fenyegető helyzetben azonban magasan fejlett küzdő és védő tulajdonságai miatt, azonnal működésbe kezd védekező ösztöne. A fájdalommal járó behatásoknak félelem és ijedség nélkül ellenáll. Ha a veszély megszűnik, úgy harci kedve meglehetősen hamar alább hagy és békés hangulattá változik.
A következő egyedi tulajdonságok és ösztön, amit megkívánunk.
a ) Az együttéléshez , a ház őrzőjeként, különös feladat nélkül
Magabiztosság: magas
Megfélemlíthetetlenség: magas
Temperamentum: közepes
Kitartás: magas
Mozgás és munkavégzés: közepes
Éberség: közepes
Engedelmesség közepes-magas
Bizalmatlanság megfelelő –közepes
Harapásban kitartás: megfelelő- közepes
b) Kísérő, őrző, védő, használati kutyaként
Magabiztosság: magas
Megfélemlíthetetlenség: nagyon magas
Harci ösztön: nagyon magas
Védő munka: nagyon magas
Keménység: nagyon magas
Temperamentum: közepes
Kitartás: magas
Mozgás és munkavégzés: közepes
Engedelmesség közepes-magas
c) Éberségi tulajdonságok
Éberségi tulajdonságok: közepes
Ingerelhetőség: közepes
d) Szimat képesség:
Kereső tevékenység közepes
Szimat képesség magas
Apportírozó tevékenység: közepes-magas
részlet az 1970-es standardból: fordította Újházi Péter 1989. A könyv 1986-ban jelent meg Helga Brökelang Verlag D-Essen 1 Adolf Pinkoß: Rottweiler Geschichte, Zucht, Pflege und Einsatz einer großen Hunderasse
Rövidítem a témákat, mert a nagyon hosszú szöveg sokaknak unalmas. Ráadásul nem mobilbarát az oldalunk, szemben a blogokkal. A honlapunkon 2007-től fent levő írásokat olvastam újra és dolgoztam fel. 
Miért és milyen rottweilert szeretnének sokan, mit kérnek számon a fajtán? Mitől is vált népszerűvé? Majd hogyan változott meg? Milyen kényszerítő körülmények hatására formálódott a fajta? Ezt ez az írás nem tárgyalja. Azért van, hogy lehet gondolkozni és mindenkinek megtalálni a válaszokat, saját maga számára.