Ugrás a fő tartalomra

Kutyatenyésztés, törzskönyvezés 2014.

2014. Az eddig fennálló rendszert átalakították, állami irányítás és felügyelet alá került, a kutyatenyésztés .
Civil hobbiból, gazdasági célú köztenyésztés lett. Hivatal által kijelölt, elismert tenyésztő szervezetek vették át, az eddig kedvtelésből űzött sport tenyésztés irányítását és a hozzá kapcsolódó törzskönyvezést. Egy tollvonással eltörölték az elmúlt harminc évet, a tenyésztők által létrehozott értéket lazán államosították.

Az új rendszer felépítéséhez szükséges pénzt, tárgyi eszközöket ,a rendszert működtetni képes humán erőforrást ,viszont nem biztosították a kötelező szabályokhoz, azt gondolták, hogy egy törvény elég a működőképességhez. Nem elég, mert nincs tartalék , nincs felhalmozott vagyon , amit az átmeneti időben felhasználni lehetne. Mindent elölről és nulláról kell kezdeni, mintha az elmúlt évtizedek nem is léteztek volna.

Ráadásul, az állam által kijelölt szervezet vezetői,  nem élvezik a kutyások, a maréknyi (megmaradt) tenyésztők bizalmát. A "régiek" az elmúlt évtizedek szakmai, emberi hozzáállásukat, tevékenységüket ismerik, az egyenlegben több a rossz, mint a jó. Aki nem ismeri annak is van lehetősége utánajárni, utánakérdezni és dönthet, bárki által befolyásolás mentesen, csak értékelni kell a fellelhető dokumentumok, tények által kirajzolódó képet. Kérdések, beszélgetés , rendezvények amik még eligazítják az érdeklődő kutyásokat , ezek alapján döntött is a többség már régen.  Így a hazai törzskönyvezés rottweilerben gyakorlatilag megszűnt.

Az új rendszert felépíteni sem kedvem, sem lehetőségem, nincs újabb 30 évem az iszap birkózásra, de ha lenne sem szánnám erre. Visszaforgatták az idő kerekét,  de nem a szakmai , fajta gondozói szándék miatt, bár a kommunikáció ezt hitetné el mindenkivel. Ha lehetne, én  hinnénk benne, de nem hiszek.
Miért? 
A történet sok sok évre visszanyúlik. Legyen itt egy összefoglaló , a jobb megértés érdekében. http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=7325
Olvasd el a cikket , csak egy részlet kedvcsinálónak. 
A történet vége, az újkor kezdete az, hogy a  2/1989. (II.5.) MÉM-ÁH rendelet hatályon kívül helyezte a MEOE eb törzskönyvezési jogát. Az Egyesülési Törvény megteremtette a civil szervezetek létrejöttének egyszerű, törvényes lehetőségét. Ez volt az az idő, amikor a Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesülete törvényi szabályozás hiányában kizárólagos joggal kisajátította a Magyar Eb Törzskönyv vezetését, ezt alapszabályában rögzítette.
A Magyar Ebtenyésztők Országos Egyesületének nemzetközi megítélése a szocialista országok között kimagasló volt, mivel a MEOE adta az FCI elnökét és elnökségének tagjait is több cikluson keresztül a nemzetközi ebtenyésztésnek. Az egyesület gazdaságilag stabil volt, és alapszabályának megfelelően a profitját a magyar kutyafajták népszerűsítésére és a kulturált kutyatartás és kutyás sport tevékenységének előmozdítására fordította.

Együttműködött az állami és társadalmi szervezetekkel, amelyek érintve voltak a kutyák használatában. A társadalmi változásokat követően a MEOE is a változás útjára lépett. Mint fentebb olvashattuk, kikerült a MÉM és a KVM fennhatósága alól és törvényességi felügyeletét már csak az Ügyészség látta el.

A piacgazdaság nem csak a társadalmat formálta át, hanem az ebtenyésztő szervezetet is. A 90-es évek elejétől hihetetlen méreteket öltött a kutya „gyártás”. Évente kb. 120-130 ezer (!) magyar eb törzskönyvet állítottak ki a MEOE FCI pecsétjével ellátva. Az országot elözönlötték az olasz, spanyol és francia kutya kereskedők. A bökkenő csak az volt, hogy a MEOE és az FCI alapszabálya tiltja a kutyák kereskedőnek történő eladását, törzskönyvvel, de anélkül is. Az FCI jó néhány tagországa fellépett a magyar kutyakereskedelem ellen, és sokan nem fogadták el a magyar MET jelzéssel ellátott törzskönyveket (pl. Dánia 1 évig nem fogadta a magyar törzskönyveket).

Az egyesület rendezvényeiben is abszolút piacorientált lett. Előtérbe helyezték a szépség kiállításokat, amelyek óriási hasznot hoztak az egyesületnek, mindemellett a szakmai munka, az ebtenyésztés szakmai felügyelete elsorvadt, szimpla, tartalom nélküli adminisztrációvá vált.
Ne hagyd ki a második részét sem   http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=7326

Megjegyzések