Ugrás a fő tartalomra

Rottweiler-tenyésztés- közösség- átalakulás 2013.

Gyakorlatilag egyik szervezet vezetője sem tenyésztő, semmilyen tenyésztői eredménye nincs és nem is szakmája egyiknek sem az állattenyésztés. Így annyi történik, hogy lemásolnak egy tenyésztési programot és ehhez az elmélethez akarnak kutyásokat rendelni ! Köteleznek, előírnak,  mindezt úgy, hogy nincs meg a megvalósításhoz szükséges anyagi és tárgyi feltétel sem. Ez, nem jelent mást, minthogy a megemelkedett költségeket a tenyészteni szándékozóval fizettetné meg és ennek fejében nem ad semmit. Ki az a bolond, aki ezt megteszi? Ki fog egy láthatóan veszteséges vállalkozásba belekezdeni ? Szerintem csak az akit be lehet csapni, hazugságokkal meg lehet vezetni. Mindig van ilyen és lesz is. Ám ez sem nem tenyésztésirányítás, sem nem fajtanemesítés! Ez egy lufi, ami rendre kipukkadt eddig is ! 


A tenyész szelekció nem azért kell, hogy átmenjen egy tenyész szemlén, vagy azért, hogy győzzön a kiállításon! Azért kell, hogy egészséges, használható, örömet adó kutyák legyenek, akik örömmel, kiegyensúlyozott élettel, a saját bőrükben, a helyükön vannak, normális kutyaéletet élhetnek! Ez a mi felelősségünk a tenyésztésben, hogy ne csak kísérletezzünk, de igyekezzünk jó munkát végezni, hogy a kutyák a fajtajellegnek megfeleljenek, és ha lehet az elődöknél még jobbak, szebbek, kiválóbbak legyenek. Bővebben>> http://tunde54.blogspot.hu/2013/10/szelekcio-tenyesztesben.html

Milyen klub, tenyésztő szervezet kellene ehhez? Azaz, milyen, feltételek szükségesek egy szervezet (klub) zökkenő mentes, hatékony működéséhez? A zökkenő mentes, működéshez, az kell, hogy legyenek kutyások, akik együtt és egy célért közösen akarnak dolgozni. Ismerjék egymást, elismerjék egymás munkáját és találják meg azokat a közös pontokat, ahol együtt tudnak működni. 

Miként sikerült ezt az évek alatt megvalósítani ?
1986-tól vagyok a MEOE tagja, onnan kísértem figyelemmel és vettem részt a szakosztály munkájában.  Győző 1970-től folyamatosan MEOE tag. Tehát nagyon sok éve rálátásom van a dolgokra.   Kezdetben passzív, később aktív részvevője voltam a rottweileres életnek. Nem pletykákra hagyatkozom, de végig éltem. Dokumentumokkal, írások tucatjával rendelkezem.
2013. A MEOE átalakult, ismét állami irányítás alá került az ebtenyésztés. Egyéni tagsági viszonyom megszűnt. (dec. vége) Beleegyezésem és tiltakozásom ellenére kijelöltek egy tenyésztő szervezetet, mely a tenyésztést irányítja a továbbiakban. Pat helyzet. Működésképtelen megoldás. Tisztességtelen és követhetetlen. Hazugság az egész. Szemfényvesztés , csalás.

Miért nem a tenyésztők irányítanak? 
Mivel tenyészteni, idő, pénz, szaktudás, szerencse is, egyszerűbb volt szaporítani. Nagyon kevesen látták meg, hogy” ott „mitől különb egy fajta, mitől egészségesebb, mitől szebb.  Az év kutyája, tenyésztője cím importálásával, trükkösen behúzták a csőbe a tenyésztőket. Versenyre is keltek Egymással. Hiszen az egy kutya tartónak nem volt érdeke folyamatosan fenntartani az ismertséget, nevének, kennel nevének fényesítése csak a „tenyésztő” érdeke. A kutyaeladási versenyben, csak a hangzatos címek a nyerők! A valóság olyan snassz.

Az írásaim sok-sok évvel ezelőtt születtek, most csak csokorba gyűjtöttem őket, az új helyzetre való tekintettel. Kelt, Budapest 2013. december vége Kné Tünde

Megjegyzések