2011. január 7., péntek

Finn karakter teszt


Karakterteszt 
A mentál teszt célja, hogy megvizsgálja a kutya viselkedését olyan helyzetben, amikor az idegrendszere stresszelt.
Az eredmény használható a kutya karakterének és a kiképzésre való alkalmasságának meghatározásához és természetesen információt ad a tenyésztéshez.
A teszt a kutya 2 és 6 éves kora között hajtható végre. A mentál teszt két speciálisan képzett bíró által kerül értékelésre.
Speciális esetekben a kutya kaphat engedélyt, a tesz megismétlésére, amennyiben a kutya nem ment át az első alkalommal,
DE nem engedélyezett az ismétlést a jobb pontszám elérésére annak ellenére, hogy a minősített kutya nem a természetének megfelelően viselkedett az első teszt során.
A következőket foglalja magába a teszt:
1. Adottság a feladatra./1. Alap tulajdonság, képességek
Az a tulajdonság, ami mutatja, hogyan reagál helyesen a kutya megszakítás és félelem nélkül egy igazi vagy elképzelt félelmet keltő helyzetben.
2. Hajlamosság az agresszív viselkedésre:/2. Agresszióra való hajlam
A kutya hajlamossága az agresszív reakcióra a bíró ingerlésére.
3. A "vágy" a védekezésre./3. Védő készség
A kutya hajlamossága a saját falkájának (saját magának) és gazdájának a védelmére. A teszt méri a kutya hajlamosságát és hajlandóságát, nem pedig a képzettségét a védelemre vagy a támadásra.
4. A "vágy" a harcra./4. Harckészség
A kutya öröklött hajlandósága a harc élvezésére – játékra,- amikor a kutya az erejét és állkapcsát is használja az akció során.
5. Nyugalom, magabiztosság./5. Megnyugvási készség, magabiztosság.
A kutya öröklött nyugodtsága/magabiztossága vagy a idegessége /félénksége/nyugtalansága egy erősen stresszes helyzetben. Ide tartozik a kutya reakciója a lövésre, ami legalább két leadott lövést jelent egy "9mm-es" pisztolyból.. 6.Temperamentum, vérmérséklet
A vérmérséklet alatt a kutya reagálási képességét értjük a gyors és szervezett környezeti változásra. Ugyancsak jelenti a kutya alkalmazkodó képességét
a gyorsan változó helyzetekben.
7. Mentális "keménység".
A kutya mentális "keménysége" azt jelenti, hogy kellemetlen meglepetések mennyire erősen befolyásolják a feladatának végrehajtását.
Mennyire jól emlékszik a kutya a kellemetlen szituációkra és mennyire kelletlen a feladat végrehajtásra hasonló körülmények között. 
8. Megközelíthetőség
A kutya viselkedése az idegen de, barátságos idegennel szemben.
Minden jellemző értékelésre kerül egy 6-os skálán +3 és -3 pontozással
A teszt menete :
1. teszt : Bemutatkozás, találkozás
A teszt azzal kezdődik, hogy a bíró megismerkedik a tulajdonossal abból a célból, hogy megtudja a kutya képzettségi szintjét, ami később fontos
információ lehet a későbbi teszt pontok kiértékelésekor.

2. teszt: Megközelíthetőség: A bíró lehetőséget ad a kutyának a kapcsolat felvételére. Amennyiben a kutya nem létesít magától kapcsolatot, akkor a bíró a kutyát hívónevén hívogathatja.A kutyának engednie kell legalább a kapcsolatfelvételt, ami lehet barátságos barátságtalan vagy nagyon barátságos.

3. teszt : Harc A bíró harcra próbálja kényszeríteni a kutyát. Ez a teszt végrehajtandó bottal vagy más eszközzel, amennyiben a kutya belemegy a játékba a bíró fenyegetheti a kutyát, hogy megbecsülhető legyen a harckészség.

4. teszt: Adottság a feladatra 1. - Megfélemlítési teszt Ez, a teszt egy ismeretlen emberi alakú figurával kerül végrehajtásra, amit a pórázon a gazdájával várakozó kutya irányába mozgatnak. A kutya nem szabad hogy kezelje ezt a fenyegetést, nem kell tartania figurától.A feladatra való képesség ténylegesen akkor látszik, amikor a figura eléri a gazdát és megáll. Mennyi ideig tart a kapcsolatfelvétel a figurával? Kell a gazda ösztönzése? 

5. teszt : Védekezés A kutya sétál a gazdával, hirtelen a bíró megtámadja őket. A kutyának azonnal el kell kezdeni a gazda megvédését a gazda és a támadó között helyezkedve. Amikor a kutya tisztán kivehetően reagál (menekül, vagy védekezik) a bíró abbahagyja a támadást és elkezd baráti hangon beszélni a kutyához. A kutyának abba kell hagynia a támadást, és később barátságosan kell viselkednie minden agresszió nélkül.

6. teszt: Mentális "keménység" Ez, a teszt általában egy a kutyával szemben hirtelenül kinyíló esernyővel kerül kivitelezésre, annak megrémítése céljából. A mentális " keménység" meghatározásra kerül, amikor a gazda kis idő múlva visszavezeti a kutyát a rémisztés helyére. A "lágy" kutya visszautasítja a visszatérést a rémisztés helyére "kemény" kutya látszólag nem is emlékszik az egész eseményre.

7. teszt : Vérmérséklet Ez a teszt általában egy zörgő-zajos hordóval kerül kivitelezésre, amit a kutya után gurítanak. A kutya reagálása mutatja meg a kutya vérmérsékletét.

8. teszt: Adottság a feladatra 2A kutya gazdája bemegy egy a kutya számára akadályokkal teli sötét szobába. Kis idő múlva a kutyát utána engedik a szobába. A kutyának behívás és segítség nélkül kell megtalálnia a gazdáját. A kutyának figyelmen kívül kell hagynia az útjában lévő embereket és akadályt.

9. teszt : Agresszivitás A kutyát rövid pórázon egy fához kötik és magára hagyják. A bíró lassan támad a kutya irányába egyre növekvő uszítással. Minél nagyobb a kutya hajlandósága az agresszióra annál korábban kezd ellenállni a támadásnak.

10. teszt : Lövésállóság A kutya kikötve maradhat a fal mellett vagy a gazda mellett lehet pórázon. Legalább két lövésnek kell eldördülni a távolból, a kutyának nem szabad megriadnia a lövésektől.

Videó forrás: 2015-ös felvétel
Boxlee Matrix Luonnetesti + 137p 

Egy másik érdekes videó sorozat, amiről azt hittem ez is egy teszt. Kiderült , hogy nem teszt , hanem a kutya természetének a leírása, a mutatott viselkedések alapján. 
Az MH nem egy teszt, hanem egy leírás arról, hogyan viselkedik a kutya, adott pillanatban egy adott helyzetben."
Boxlee Freaky











MH azaz Mentalbeskrivning Hund  ITT
A kutyák személyiségek. A veleszületett temperamentum hatással van arra, hogy miként reagáljon a különböző helyzetekre. Az irritációs küszöbérték is egyedülálló. Valaki gyorsan és élesen reagál az ingerre, de akár késlekedéssel reagálhat. Valaki jobban aggódik a környezetben zajló dolgoktól, mint a másik. 
Az MH jelentése a Mentalbeskrivning Hund, amely leírja a kutya természetét. 
A leírást Svédországban fejlesztették ki az 1980-as években. Eredetileg azért fejlesztették ki, hogy feltárják, hogyan reagálnak a fiatal kutyák különböző helyzetekben. Az MH a kutya természetének a leírása, egy leírás arról, hogyan viselkedik a kutya adott pillanatban egy adott helyzetben. Minden kutya számára lehetővé kell tenni, hogy egyedileg viselkedjen, és az értékelést a lehető legpontosabbá tegye. Nem szükséges előzetesen felkészülni erre a felmérésre. 
A leírás kb. 35-45 percet / kutyát igényel, és egy képzett ember készít. A kutya leírásában a tesztvezető működik közre. Ezenkívül néhány speciális helyzetet két munkatárs ír le. 
A leírás előtt ellenőrzik a kutya oltási tanúsítványt és a mikro chipet. 
A skála 1-5. A lövés formában a kutya reakcióintenzitása balról jobbra (1- 5) növekszik. A leírásban nincs "helyes" vagy "rossz" eredményA különböző fajták és különböző kutyák kívánt reakciója egészen más lehet. 
A leírás tíz különböző részből áll. Minden szakasz vagy irritációs helyzet, három szakaszból áll: figyelmesség, reagálás, megnyugvás (kíváncsiság és maradék félelem). 

A szakaszok a következő típusú reakciókat írják le: 
1.Kapcsolat felvétele: A kutya kapcsolat felvétele egy idegen emberrel
2.Játssz: A kutya vágya és módja egy idegen tárggyal  idegen emberrel játszani. 
3. Fogás: A kutya vágya, hogy elkapja a gyorsan mozgó tárgyat. 
4.Tevékenység szintje: A kutya reakciója olyan helyzetben, ahol a várható aktivitás nem fordul elő.
5.Távoli játék: A kutya vágya a játékra és az együttműködésre a vezető előtt. 
6.Meglepetés: A kutya reakciója és fellépése meglepően ijesztő helyzetben. 
7.Hangérzékenység: kutya reakció és meglepő hangzás. 
8. Szellemek: A kutya módja, hogy lassan foglalkozzon a közeledő karakterekkel. 
9.Lövés: Kutya reakciója a lövésre. 
10.Játssz 2: A kutya vágya és az idegen tárgyakkal való játék az idegenekkel a terhelés után. 

Bővebben  ITT : 
A nyelvtudás hiánya nagy hátrány, sokáig rejtve maradhat a "megfejtés". Ám a technika és a kitartó keresés, meghozza a megoldást ! A google fordító pedig hatalmas segítség a tartalom megértéséhez! Kiegészítés 2018.