Ugrás a fő tartalomra

Úzó

Siroccó Úzó 2003.október 14-én megszületett az U- alom. Három kan és egy szuka.  Az alomban nagy kedvencünk Úzó volt. Többször említettem már az írásaimban, hogy nálunk az alomban a kiskutyáknak még nincs nevük, nem ruházzuk fel őket születésüktől egy elképzelt személyiséggel, egyformán "kicsi kutya" státuszban vannak. Nem színre, meg fejformára választunk az alomból, nem is nagyságra, de persze az erő, az egészség, a vitalitás és a szín is fontos, mint minden, ami az "ideális" rottweiler ismérve. 

Nagy hangsúlyt fektetünk a kutyák viselkedésének elfogulatlan szemlélésére, ebben nagyon határozottan és évtizedek óta következetesek vagyunk. A viselkedés, születéskor és néhány naposan még nem látszik! Ez ugye csak akkor derül ki, ha a kiskutya már "viselkedik". Lát, hall, mozog, felfedez, reagál, intézkedik, játszik, harap. stb. stb. Hat - hét hetes korban számunkra már kialakul egy kép, a "legjobb" és "legszebb" kiválasztásra kerül. Magabiztos, domináns, vezető típusú, erős karakterű rottweiler, az, amelyik számunkra ideális. 

Az erre mutató viselkedésjegyek már ott vannak, de természetesen a kölyök kornak megfelelő megnyilvánulásban. Sok évtizedes tapasztalat, a megfigyelés, apró "tesztek", az alommal töltött sok-sok idő, önismeret (nekem milyen kutya való, milyent szeretnék, mi lesz a feladata) a kiválasztás alapja. Úzó, volt a legjobb Győző szemet is vetett rá, ezért kapta a tetováláskor ő az Úzó nevet. A legszebb is volt, így nem mondtam nemet, amikor Győző egyre sűrűbben mondogatta, őt megtartja.  Szépen fejlődött, hamar "Úzó" lett, mert ez a név megtelt tartalommal, a mi kutyánkká vált. Szorgalmasan jártunk kutyaiskolába, de még csak szocializáció gyanánt.  

A kutyaóvoda akkor még nem volt divatban, nem volt általánosan elterjedt. Úzó testvére (Uncsi) Sziszi, unokahúgom kutyája lett, így neki segítettem elsajátítani a kutyázás alapjait és eközben a két kutya játéka, a játékos nevelése sem maradt el. Szóval Úzót ketten palléroztuk, Győző a hétköznapokban, míg kicsi volt, én meg hétvégén, amíg el nem jött a komoly iskolába járás időszaka. Barátságos, nagy kutya volt, bizalommal fogadta az ismerősök kényeztetését. Szépen fejlődött, leváltotta a fogát, marmagassága 61 cm volt, úgyhogy a hat hónapos kori "vízválasztón átment:) Ügyes volt, okos volt, jó alapképességekkel rendelkezett.  

4  éve nem voltunk kiállításon , de őszre beterveztük a Derby kiállítást, így arra is készültünk a szokásos nevelés mellett. Séták, tréning , tanítás, szocializáció, ring dresszúra.
2004.augusztusában adódott egy lehetőség, a rottweiler fajta bemutatására, népszerűsítésére, a Kutyaszövetség újságban. Rövid gondolkozás után elvállaltuk. Nagyon korrekt és szakmai arculatot mutatott az újság addigra. Két nap fotózás, két nap beszélgetés az újság íróval, és egy nagyon jó anyag íródott meg. Balaskó Norbert egyéni hangvételű írása, nagyon jól bemutatta a rottweilert. A kennel bemutató is jól sikerült, beszélgetésünk minden mozzanatát remekül történetté fűzte. Rottweiler a német nehéz tüzér. Rottweiler a tenyésztő szemével.-mindkét írás fent van a honlapunkon is. 2004. októberében felvezettük Úzót, a Derby kiállításon, fiatal osztályban a második lett, de az ott tapasztalt hangulat, a kiállítás légköre, a kutyások viselkedése,MEG IS ÉRLELTE BENNÜNK A GONDOLATOT, HOGY SOHA TÖBBÉ:!
2004. decemberében A rottweiler fajta soros bemutatásához, a cikkek mellé  Úzó címlapra is került.  

segéd: Nagy Zoltán 

Az csak egy apró mozzanat, hogy a rottweileresek, olyan nagyon örültek a fajta népszerűsítésének, hogy azonnal támadásba lendültek, és minden szinten igyekeztek lejáratni, lenyomni bennünket. Véletlen egybeesés ez az időszak? Nyilván csak a képzeletem szüleménye, hogy összekapcsoltam az eseményeket.
2004. juliusában vezetőségi taggá választottak a MEOE fajta szakosztályban , későbbi nevén MRK, és december 16-án már alkalmatlannak is találtak erre a posztra. Fél év alatt kiderült, hogy ismét hazugság volt a szakmai irányba haladó törekvés,az egyéni érvényesülés volt továbbra is a fő motiváció rottweileres körökben. Persze a címlap és a cikk, csak plusz hivatkozási alap volt, hogy a MEOE "ellenségével" paktálunk. Kevesen tudták, addigra, hogy Juhász László régebben rottweileres volt és tőlünk volt egy nagyon sikeres kutyája. Így a barátságunk nem is volt új keletű,  nem a "MEOE ellen"  köttetett !  Itt olvashatod azon időszak összefoglaló történetét.
2005-ben még felvezettük egy tenyész szemlén Úzót, amelyik  rendezvény szintén botrányosra és gusztustalanra sikeredett. Az utóélete is. Nagyjából és egészéből  éppen elegem lett a szervezeti életből és a rottweileres körök meghatározó személyiségeiből is, de semmit nem hagyok befejezetlenül  és kitartottam a vezetőségi mandátumom lejártáig.  Meg még egy ici-picit tovább.
De ne kanyarodjunk el a témától,  most Úzó , mint rottweiler , a főszereplő !
2006-ban Egy sorozat megírásának ötlete merült fel Juhász Lászlóban, és  Győző elvállalta a sorozat megírását.  Én gépeltem a szöveget és válogattam a fotókat a témákhoz, mert addigra elég jól elsajátítottam a számítógép kezelését és internet hozzáférésem is volt.  Márciusban el is indult a sorozat. 19. részt írt Győző , ami minden témát érintett. Fajtaválasztás, kutyaválasztás, kölyök nevelés, óvoda, iskola, felkészülés kiállításra, vizsgák, tenyésztés . 2007. novemberéig készült hónapról hónapra az újabb rész. 
A cikkekhez tartozó fotók, mind Siroccó kutyák.  Érdekes felfedezni,amikor a net-en böngészek időnként,  hogy hogyan használják fel idegen oldalak, fajtaszimpatizánsok, tenyésztők, az ott leírtakat és csatolják a szöveg mellé, saját kutyájuk,  vagy nekik tetsző rottweiler fotókat.  A sorozat lezárásaként a szervezeti életről írt írásom jelent meg. Az a huszadik amit az oldalunkon is megtalálsz. Rottweilert szeretnék -gyűjtöttem egybe , hogy az oldalunkról is elérhető legyen.


2007-ben egy újabb felkérés érkezett. Gyerekeknek készülő , ismeretterjesztő sorozat második részében ,a rottweiler fajtát szerették volna bemutatni. A szerkesztő Szekszárdi Zsuzsa maga is rottweiler tulajdonos volt, ezért gondolt arra , hogy be kellene mutatni a fajtát, megmutatni a valóságot . Kicsit ellensúlyozva, a rossz média visszhangot, ami a rottweiler körül folyt. Így kerültek hozzánk egyik barátunk ajánlására. Telefonon egyeztettünk, ők elmondták, mit szeretnének és aztán közösen megbeszéltük, hogyan tudjuk felvenni a filmet.
A linket megnyitva elolvashatod a teljes történetet. és ott a teljes videó is, ez csak egy pici részlet. 
Eközben zajlott az élet, a rottweileresek mit sem változtak, de a remény hal meg utoljára, és én nem adtam fel. Látogattam a rendezvényeket, segítettem ahol tudtam és ahol igényt is tartottak rá.  MÁRK rendezvényen, baráti találkozókon is bemutattam Úzót, de sem a kiállítási sem az  egyéb "sztárolási " lehetőséget nem vettem igénybe. Részben,  versenyezni, könyökölni nem az én műfajom, részben Úzó nem az én kutyám, erős , domináns kanként , nem volt könnyű kezelni nekem,  hiszen egy súlyban voltunk, de soha sehol nem vallottam szégyent vele , megbízhatóan bemutatta amit megtanult.  Győzővel és velem is egyformán jól dolgozott.
Köbányai Happy Dog KKI 2005-2006.
Szödliget 2006.
Szödliget 2007.
segéd: Halász Árpád
2008. Üllő 
2009-ben egy újabb felkérés alapján, elvállaltunk egy újabb forgatást, a kutya.hu oldal számára, amikor a videó sorozatok beindítása, mint korszerű, friss  megjelenítési  forma előtérbe került. 
A kutyaóvoda népszerűsége, térhódítása, szükségessége, haszna,  ekkora már széles körben is nyilvánvalóvá vált, mint ahogyan a kutyaiskolák fontos szerepe is. A terv szerint egy komoly sorozat lett volna , az óvodáról, a kiképzésről, a kutyaiskolák és az őrző-védő fajták szerepéről. Nem valósult meg, csak ez a pici vágott anyag maradt meg belőle és került fel a kutya.hu videótárába. 

Sila, Zora-Roxy- ők Úzó testvérei, de nem alomtestvérek ! segéd: Kovács Károly,Dudu.
2008-ban több éves próbálkozás után kiderült, hogy szuka vonalon nem tudunk tovább lépni a tenyésztésben.    Igen szűk,   megbízható , ellenőrizhető a tenyészkan állomány. Ami látható volt az  formában és viselkedésben  messze elmaradt a számunkra ideálistól, mint idegen vonal és fedező kan.   Aki fenn maradt a rostán , az fedezni nem tudott vagy igen nehezen. 
Egy kivétel volt, így 2005-ben volt egy hatos almunk idegen vonalból.  Vida Zoltán tulajdonában levő Glen vom Hause Fritz,-Max,  Silával sikeres almot produkált. Nem sikerült ismételni. 
Sem Silának, sem Zorának  nem lettek utódai. Roxyt az egyik kan meg is fertőzte és gennyes méhgyulladás szövődményként hashártya gyulladásban elvesztettük . 
Nem maradt más hátra,  Úzó mellé vettünk szukákat, ami Győző döntése volt.  Én szívem szerint abbahagytam volna teljesen, de Úzó után kellett egy utód mindenképp.  
Tovább  építkeztünk, és lett "A" , "B", "C" , " D" alom , 2008, 2009, 2010-ben Győzőnek Cintarella, nekem meg Lilu lett az "új " reménység. Úzó öt éves volt amikor az első utódai megszülettek, nem fedeztettünk vele, soha nem hirdettük fedezésre sem!   
2006-ban, 2007-ben nem született kutya nálunk.
2008-ban 4 db összesen egész évben, 2009-ben öt db összesen egész évben .
2010-ben 9 db egész évben és három  alomból.
2011-ben 1 db egész évben,  Úzó utolsó utóda Fiona. 
2008-tól, sok felvételem van Úzóról is, meg az almokról is, mert kaptam új fényképezőképet.  Megtanultam  a számítógépet jól  kezelni, a programokat használni, videószerkesztés,  honalap szerkesztés is megy , na meg a blog írás is.

2012. novemberében Úzó váratlanul, hirtelen  elment, de,lányai mellett  még " itt maradt " az unokája, aki nem pontosan olyan, de erősen a nagyapját formázza. Nem akartunk már kant megtartani de mégis csak bevállaltuk. Úzó utódokról, unokákról, a saját kutyákról itt bővebben olvashatsz, ha érdekel. 
Ez meg egy érdekesség , a családfa  . A harmadik képen az ősök, akikre vonal tenyésztve van a kutya.

Megjegyzések