2015. június 6., szombat

A törzsállomány könyve - törzskönyv

A törzsállomány könyve :) - eredeti írás itt.
Bele lapozol, és nem látsz mást, mint egy adathalmazt.
Egy laikus, kezdő kutyás biztos nem kezdi el böngészni, ám ha mégis azt tenné mit lát? 
ABC rend van, adatok , tények, tenyésztést segítő nyilvánosság. Ez csak a tenyésztőknek szolgál információval, főleg azoknak, akiknek hosszú távú és önálló elképzeléseik vannak!  Fontos észrevenni, hogy a tenyésztők nincsenek egymás elé, alá rendelve, nincs versenyhelyzet . 

Tehát nem igazán a kezdő, első almos tenyésztőknek „kincs „ez a könyv, de megtanulhat belőle valamit! Először azt, hogy senki nem a csúcson kezdi! Oda el kell jutni! 

Az egyik fotónál olvashatod, hogy az ilyen-olyan  kiállítási eredmények, győztességek nincsenek felsorolva, azt nem tartalmazza a törzskönyv. Az nem tenyésztési adat! 
Erre rákérdeztem 1994-ben, hogy-hogy? 
A tenyésztési főfelügyelő( ADRK) válasza erre az volt: Azok a címek a reklámot szolgálják, bizonyára jól mutat a kölykök törzskönyvén, de a tenyésztést nem segítik. 
Miért? Volt a következő kérdésem.  
Azért mert különböző szemléletű bírók, más-más minősítést adhatnak a kutyának, nem az ADRK tenyész szempontjait helyezik előtérbe, így esetenként hamis képet kapunk a kutyákról. A tenyész bírálatokat az ADRK-nál speciál, erre felkészített és felkészült bírák végzik, hogy viszonylag egységes képet kapjunk az állományról. Minden évben aztán össze is ülünk, megbeszéljük a tapasztalatokat, majd meghozzuk a szükséges döntéseket, kijelöljük a következő évek feladatait.

Szóval:
643 oldal! 
Puhafedeles borító, ezzel a felirattal:
ZUCHT-, KÖR-UND LEISTUNGBUCH Brand LXXX mit den Eintragungen 91708-95085 von Január bis Dezember 1996.
1997, Geführt und herausgegeben vom Allgemeinen Deitschen Rottweiler Klub e. V. ( ADRK)
Sitz Minden
Zucht und Leistungbuchstelle Sündring 18-32499 Minden
Ezt nyisd meg >> majd
  1. Tartalomjegyzék
  2. Kifejezések, rövidítések, mozaik szavak magyarázata
  3. Lista az apa kutyákról. ABC rendben a fedező kanok, melyik alomban és milyen törzskönyvi számú  kutyáknál találhatóak apaként (a könyv későbbi oldalain megnézhető az alomról több információ)
  4. Az alom ellenőrzéskor rögzített hibák felsorolása, törzskönyvi szám és név szerint.
  5. Harapáshiba, köldöksérv, színhiba, hosszú szőr, szem szín stb. törzskönyvi szám, név szerint 
  6. Szóval az alomban látható komoly hibákról adnak tájékoztatást, amit az alomellenőrzéskor rögzítenek. Ez mutatja, hol is tart a fajta tenyésztése, az adott populációban milyen intézkedéseket kell hozni ennek kiküszöbölésére. Tájékoztatja a tenyésztőket a nem látható, azaz genetikai háttérről.
  7. A teljesítménykönyv oldalait  statisztikával zárják. Mennyi kutya vizsgázott, melyik szervezetnél (mert nem csak az ADRK berkein belül tehet vizsgát egy kutya, de 10 másik nagy szervezetnél!
  8. Fedező kanok betűrendben- mely szukákat fedezte. Törzskönyvi szám - név
  9. HD, ED szűrés eredménye törzskönyvi számmal, betűrendben. Végén grafikon, hogy hogyan alakult az állomány.
  10. Született almok. Tenyészet neve, az alom betűjele majd a tenyészet besorolása (egyszerű, teljesítmény (munka) teljesítmény és köz tenyésztésre tenyésztés.) Szülők neve törzskönyvi száma, eredményei, ugyan ez a nagyszülőkről! (kiállítási eredmény nincs felsorolva! ) Szűrési eredmény, vizsgák, tenyészalkalmassági vizsgálat, kiemelt tenyészállat minősítés-ha van!   Kölykök törzskönyvi száma, neve, neme évek alatt az állomány.(nincs besorolás, nincs megjegyzés, a száraz tények, adatrögzítés) Majd ez is grafikonnal zárul.
  11. Tenyészetek betűrendben, tenyésztő neve címe
  12. Ztp -tenyészalkalmassági vizsgát tett kutyák felsorolása. Listázva, törzskönyvi szám, név, eredmény 
  13. Ztp -tenyészalkalmassági vizsgát tett kutyák felsorolása. Részletesen! Név, törzskönyvi szám, eredmény, szülők, testméretek, a küllem leírása, a bemutatott munkarész értékelése. Majd az utolsó sor kiemelt területek értékelése röviden: szemszín, fejforma, fej méretarányok,  járomív, általános viselkedés, jellem, munkaképesség. Értékelés : megfelelt, vagy visszarendelve, ( vagy nem alkalmas , ha harmadik felvezetésre se tudja a kívánt munkát bemutatni).  Küllem résznél szigorú szankció van, tenyésztésből kizáró hibával nem próbálkoznak Ztp-n olyan kutyát fel sem vezetnek! Egyedül a munkarésznél van engedmény, hogy kapjon még időt a felkészüléshez. 3-6 hónap 
  14. Statisztikák. A teljesítménykönyv. Kutya neve, milyen vizsgafokozatot tett, milyen eredménnyel és melyik szervezetnél 
  15. Körungon felvezetett kutyák felsorolása. Listázva, törzskönyvi szám, név, eredmény (kiemelt tenyészállatok)
  16. Tenyészetek betűrendben, tenyésztő neve címe, az alom melyik betűjelnél tart és milyen törzskönyvi számon rögzítették az almot . ( a képek nem követik a pontos sorrendet, mert a feltöltésnél más rendszert követett a számítógép. Igykeztem rendezni, de nem mindig sikerült )
Ezt a könyv formátumot és a nyilvános közzétételt nem tudom mikor kezdték, nekem a legkorábbi 1967-1968 – kiadású.  de az a kötet, 167 oldal, kevesebb adatot tartalmaz, mint a későbbiek.  Az év tizedek alatt , egyre több szakmai dolgot tettek nyilvánossá, mindig fejlődtek és fejlesztettek, plusz dolgokat tettek közzé, na meg a tenyésztők , a kutyák létszáma is nőt és nőt!  
Szakkönyv is van , amiben  a fajta eredetét , a kezdeti lépéseket, és sok mást fontos dolgot  leírt Adolf Pienkoß.  Cime:  Rottweiler . Sokadik kiadást éli meg a könyv , de mindig aktuális marad .