2023. december 9., szombat

IFR Word Show 2022 Italia

 


Az Olasz Rottweiler Klubnak, SIR: örök hálám azért, hogy ilyen rövid idő alatt megszervezte a kiállítást, és hogy ilyen sikeressé tette! Túlságosan is jól tudom, hogy mennyi idő, erőfeszítés, elhivatottság és főleg idealizmus kell egy ilyen rendezvény megszervezéséhez és sikeréhez! Várakozásomat felülmúltad! Gratulálok és hálám!

Emlékezni fogunk az IFR World Winner Show 2022 megnyitó ünnepségére. Ez a történelmi és modern elemek lenyűgöző kombinációja volt, szövetségünk és tagklubjai tiszteletére.

Dobok, dudák és zászlók, modern és történelmi jelmezek, az új IFR-logó és IFR-zászló bemutatása, felvonulás gyerekekkel és felnőttekkel, trófeák és statútumok bemutatója, amely a látványt hangsúlyozta, de annak lényegét is: a rottweiler és a tény, hogy a bemutató ünnepi dicshimnusz a fajta előtt, és bizonyíték a világnak, hogy a rottweilernek minden kontinensen, minden országban, minden kultúrában és minden családban megvan a maga helye…

Ez egy olyan ceremónia volt, amely libabőrös volt, sőt érzelmi könnyeket csalt az egyik bíró és biztos vagyok benne, hogy sok más szemébe is! Ugyanez igaz a második napon a rövid ceremóniára is, amikor Ukrajna zászlóját vitték be a stadionba, majd a béke zászlóját.

Tiszteletem ezért: nem volt szó, nem volt beszéd, nem volt politika, sem szemrehányás… csak egy lenyűgöző, csendes felhívás a békéért, azért, ami minket mindenekelőtt leköt, mindenekelőtt a nemzetiségi és anyagi érdekek felett: a lét, ami emberi és élvezhetjük emberi jogainkat és szabadságunkat!    

Ahogy mondtam: boldog ember voltam. Két év után, amely alatt egy apró vírus akadályozta meg a szabad utazást, találkozást, jelentős és káros mértékben is akadályozta a szabad tenyésztési szelekciót, és nem tette lehetővé, hogy kutyánkat úgy tartsuk, neveljük és mutassuk meg, ahogyan szeretnénk, az ünnepség bebizonyította, hogy ennek a szörnyű kis sejtnek nem sikerült ártani a rottweiler iránti szenvedélyünknek.   

333 nevezés 18 országból, 46 regisztráció az IFR Utility Dog Testre és a Rottweiler Friends jelenléte számos országból (még Észak- és Dél-Amerikából is) bebizonyította, hogy a Rottweiler és barátai soha nem voltak távol!      

A stadion tökéletes bemutatóteret kínált. Négy körre volt osztva, amelyek elég nagyok voltak ahhoz, hogy megítéljék a kutyákat mozgás közben, és így is több mint elegendő helyet hagytak a sátraknak, amelyek menedéket kínáltak a nap és az eső ellen, de kereskedelmi standok és vendéglátóhelyek, asztalok és székek stb. parkolóhely és a résztvevők sátrai és kennel ketreceiért. 

Zene és színes pódium, zászlók, transzparensek, nagyon gazdag ár táblázat, meglehetősen sok közönség a ringek körül, sokféle nyelven zajló csevegés, régi és új barátok lelkes találkozása, az újak bemutatása Az IFR-zászló, a bemutató pólóját viselő show-kabala… mindez tovább növelte az ünnepi hangulatot.  

Egy szóval: nagyszerű!

Fontos volt, hogy ebben az évben az IFR World Winner Show először több lesz, mint egy újabb nagy kiállítás.  

A show – és ez minden műsorra vonatkozik – nem egy olyan esemény, amelynek célja a „szépség” jutalmazása. A "szépség" gondolata a személyes esztétikai preferenciákhoz kapcsolódik, és a közelmúltban a rendkívül nem kívánatos extrém tulajdonságok irányába mutató fejlődés bebizonyította, hogy az ilyen személyes preferenciák rendkívül károsak a fajtára, annak felépítésére, hasznosságára és egészségére nézve.

A Rottweiler esztétikai értelemben szépnek számított, és nem is az. Egy hasznos fajtát azok a tulajdonságok tesznek „szépé”, amelyekért jutalmazni kell, azok, amelyek lehetővé teszik számára, hogy elvégezze azt a munkát, amelyre létrehozták, tenyésztették és megtartották. A fajtát ezért a fajtaszabványhoz való konformációja és így az eredeti hasznossága és munkakutya-definíciója alapján kell értékelni, nem pedig az esztétikai értékelésen alapuló személyes szubjektív érvek függvényében. 

Ez nem csak a fizikai felépítésére vonatkozik, hanem a mentális tulajdonságaira is! Mindkettőt az FCI fajtaszabvány határozza meg, és a „teljes rottweiler” mindkét tulajdonságra ad választ, nem csak a fizikai tulajdonságokra.  

Az IFR nem tudja és nem is fogja elfogadni, hogy szeretett rottweiler fajtánk sok más fajtához hasonlóan a „kiállítási kutyafajták” felé haladjon. Emiatt, az összes résztvevő kutya értékének sérelme nélkül, beleértve azokat is, akik nem vesznek részt a haszonkutya teszten, az IFR kiállítási szabályzatot módosították, különös tekintettel az „IFR világgyőztes” cím odaítélésére.

Az IFR Világgyőztes címet egyelőre csak azok a kutyák kaphatják meg, akik nemcsak a fajtastandardnak megfelelő kiváló fizikai felépítésüket bizonyították, hanem olyan tulajdonságokkal is rendelkeznek, amelyek lehetővé teszik számára, hogy társkutyaként és munkakutyaként dolgozzon.  Ezt úgy fogja bizonyítani, hogy először megszerezte a BH vagy FCI-Companion kutya bizonyítványt, majd a kiállítás előestéjén a haszonfajta jellemzőinek meglétét felismerő teszten teljesített.

Ezúttal nem kevesebb, mint 46 kutyát neveztek be a tesztre! Egy siker!  Abban a megtiszteltetésben volt részem, hogy olasz kollégámmal, Carlo Frettával bírálhattam el a tesztet, és ez öröm volt.

A teszt abból áll, hogy először egy palák mögül támadásra válaszolunk a támadó segítő védőkar harapásával, majd megakadályozzuk a szökését, másodsorban pedig egy bátorságpróbát egy hosszabb távon történő támadás megválaszolásával.

Amint azt korábban bejelentettük, ennek a tesztnek nem az a célja, hogy jutalmazza a képzés minőségét és mértékét, és/vagy az IGP-próbákban való részvételre és sikerességre való alkalmasságot.

Amit keresünk, az a haszonkutya természetes késztetéseinek megléte, a bátorság, a dominancia és az állóképesség, amelyek a fenyegetésre való reagáláshoz és a támadások megválaszolásához szükségesek, de emellett azt a képességet is, hogy magasról alacsonyra váltsunk. Még adózási körülmények között is kellő önuralmat és fegyelmet mutatnak ahhoz, hogy társadalmilag elfogadható módon működjenek.

Nem minden kutya ment át, de a legtöbb igen. Számomra, mint bírónak, de mindenekelőtt kutyabarátnak, öröm volt bírálni a tesztet, most az egyszer nem éles és kritikus szemmel a versenysporthoz illő kritériumok tekintetében, hanem szemmel és szívvel a versenysporthoz. a kutya természete.

A teszt a „megfelelt” vagy „nem felelt meg” értékeléssel zárul, de a teljesítmény értékelése nélkül. Ezért kissé meglepődtem, amikor megtudtam, hogy a SIR trófeát javasolt a „legjobbnak” minősített kutyának.  Szerencsére mindketten jegyzeteltünk minden egyes előadást, és egyhangú volt: a trófea a 134-es katalógusszámhoz (Goku) került. Nem azért, mert a legjobb tapadást, a legjobb őrt vagy a legmagasabb fokú irányítást és kiképzést mutatta, és általában a legjobb teljesítményt nyújtotta IGP-kutyaként (ez a trófea véleményem szerint a 156-os katalógus – Hugo Dei Tesori Etruschi – ill. 137. szám – Joker vom Erler Teufelsstein), de pont azért, mert egyrészt talán kevesebb edzést (kondicionálást) mutat, ugyanakkor a természetes lendületek és bátorság nagyon meggyőző ereje, miközben továbbra is kiegyensúlyozott és kontrollált.   

Élveztem az eseményt, és amikor hallgattam a közvélemény reakcióit… nem voltam ezzel egyedül! Az eseményt a „Working Dog” filmezte és közvetítette.


Később többször is felmerült bennem a kérdés a kiállítás során, hogy a zsűrinek figyelembe kell vennie azt a tényt, hogy a kutyák igen vagy nem mentek át az Utility Dog Testen vagy a karakterteszten. A válasz egyszerű: nem!

A teszt eredményeit nem tették közzé és nem közölték (kivéve persze felmondás vagy kizárás esetén), és csak a műsor reggelén adták át a ring stewardjainak és titkárainak. A bírók nem kapták meg ezt az információt, és teljesen függetlenül ítélték meg a kutyákat a karakterteszttől. Csak abban az esetben, ha egy osztályban a helyezett kutyák egyike sem ment volna át a vizsgán, míg mások az adott osztályból igen, akkor a versenybíró további válogatást kért volna a bírótól a sikeresen teljesítő kutyák között. Erre azonban egyik osztályban sem volt szükség. Tehát hogy nagyon világos legyen:

Ami a kutyák felépítésének megítélését illeti, a következők.

A megnyitó ceremónián felhívással fordultam a bírókhoz: az ő ítéletük a fajta jövőjét tekintve befolyásoló és iránymutató volt, ezért csak a fajta FCI fajtastandardban szereplő definícióján kell alapulnia. Nem kellett aggódnom: minden bíró nagy tapasztalattal és tudással rendelkezik, és mindenki már jóval azelőtt bírálta a fajtát, hogy bizonyos modern divatirányzatok elkezdték volna elvenni a fajtát eredeti és valódi meghatározásától: Bianka Miksic (Horvátország), Kristiina Niemelä (Finnország), Peter Friedrich (Németország) és Frank Beiboer (Hollandia).

A 4 ring több mint elegendő teret kínált az egyes kutyák helyes elbírálásához, a bemutató és a bírálat – bár „olasz idő szerint” indult – gördülékenyen és fegyelmezetten zajlott. Határozottan segített, ha a kritikákat azon a nyelven írtam, amelyen diktálták, tehát a fordítási idő elvesztése nélkül. Gratulálok a ringtitkároknak és stewardoknak! Minden bíró gratulált és megköszönte a kemény és koncentrált munkájukat.  

Május 07-én szombaton a fiatal osztályok, május 08-án vasárnap a felnőtt osztályok zsűrizésére került sor, középső osztállyal indulva. Ami az eredményeket illeti, ezt a bírókra bízom, és hagyom, hogy az adott osztályzatok és helyezések magukért beszéljenek. 

Ha megengedsz egy szigorúan személyes gondolatot, már nem először, akkor sajnáltam, hogy manapság még ilyen magas nevezési díjak mellett is sokszor nehéz 4 helyezett kutyával végezni, amelyek típusában nagy homogenitást mutatnak. Nem hibáztathatom ezért a bírókat. Ha nincs homogenitás, akkor egyszerűen nincs… de ennek megállapítása nyitás lehet egy újabb vitára/publikációra a genetikáról és különösen a tenyésztési technikákról, mint pl. a vonalnemesítés értéke és a tenyésztés során felmerülő veszélyek. A technikák csak az ún. matador-kutyákkal való tenyésztésre, vagy csak a kiállítási eredmények alapján történő tenyésztési szelekcióra adnak teret. De ezt egy másik alkalomra hagyom, médiumra és személyre.

Technikai probléma a mikrofonnal megnehezítette a bírók számára, hogy megmagyarázzák, hogy a későbbi döntőkre minden osztályban kiválasztott 4 kutyát választottak, de ez nem okozott problémát.

A hamis megjegyzés az első nap döntőjében érkezett, és nem hibáztatható sem a szervezeten, sem a bírókon, sem a résztvevők túlnyomó többségén, akik – bármilyen helyezést is elértek – nagyszerű sportszerűséget mutattak be!

A hamis üzenet akkor került be, amikor a bíró, a férfi IFR Ifjúsági Világgyőztesről döntött. Mindkét fiatal kutyát a saját osztályában (9-12 hónapos és 12-18 hónapos) már kiválónak (“V”) értékelték.  

A most kinevezett bíró döntse el, melyikük érdemelte ki az IFR Ifjúsági Világgyőztes címet a legfiatalabb kutyának, és az idősebb kutya fejformájára hivatkozva indokolta döntését. 

A közvélemény egy részének reakciója – függetlenül attól, hogy nacionalizmuson, vagy a kezelő/tenyésztő/tulajdonos iránti barátságon, vagy akár személyes preferenciákon alapult – nem volt szükségszerű és egyáltalán nem fogadható el!

Nem védem a bíró döntését és nem is kritizálom! tisztelem. A bírót arra kérték, hogy végezze el a munkáját: értékelje a kutyákat az FCI fajtaszabvány fényében, és így is tett. Senki sem köteles egyetérteni vele, de kikérték a szakvéleményét, amit ő adott és motivált, és ez tiszteletet követel! Semmilyen más megfontolás, különösen a nemzetiséghez, a tenyésztő, tulajdonos vagy kezelő személyazonosságához és/vagy személyes preferenciáihoz kapcsolódó megfontolások nem engedhetik meg és nem engedhetik meg azt a viselkedést, amelyet a nyilvánosság egy része tanúsított: ez a kiabálás, fütyülés és Az üvöltés nemcsak sportszerűtlen volt, hanem sértés is! Ez nem csak a bíró és a szervezet számára volt sértés, de amennyire a fajta definíciójára való hivatkozás ellen irányult, még magát a fajtát is sértette!   

Aki úgy gondolja, hogy a közvélemény egy részének viselkedése irányt adhat vagy kellene a bírónak, gondolja át! Az IFR komolyan veszi a fajta iránti felelősségét, beleértve a becsületesen megítélt kiállítás fontosságát a fajta jövője szempontjából. Gyakorlott bírókat hívunk meg, és tisztességes véleményüket kérjük: saját, független véleményüket, és nem olyan véleményt, amelyet a szervezet befolyásol, és nem olyan, amelyet a közvélemény egy részének preferenciái sugalmaznak vagy diktálnak.

Ugyanez vonatkozik néhány más megbocsáthatatlan dologra is, amelyek megtörténtek. Képzeld el, hogy egy résztvevő nyálat köp egy kutyára, mert azt a kutyája elé helyezték! Képzeljen el egy nemzeti rottweiler klub képviselőjét, aki távol volt, de még mindig merte a bírót sértő neveken szólítani a közösségi médiában!

Ez a viselkedés nem elfogadható, de káros. Káros a kiállításra, a szervezetre és a leendő szervezetekre, de mivel a kiállítás a tenyész szelekció forrása is, a fajtára is káros.

Ez akár magukra az elkövetőkre és/vagy az általuk népszerűsített kutyákra és emberekre nézve is károsnak bizonyulhat, mivel a legtöbb beszélgetés utólag felháborodást tanúsított. Jelezték, hogy a közvéleményben az az általános benyomás, hogy minden visszaélés egy adott nemzetiséghez kötődik, és még most is tele van az e-mail- és Messenger-fiókom olyan üzenetekkel, amelyek szankciókért kiáltanak az adott nemzetiségű részvétellel szemben! Ezekre lesz a figyelmünk, és megvitatjuk őket. Szabályzatunk 10. pontja az IFR-show-ról sportszerűtlen magatartás esetén.

Vissza a műsorhoz. További incidens nem történt, a második napon sem, és a műsor zökkenőmentesen, ünnepi hangulatban zajlott. 

Azok a kutyák, amelyek a második nap végén a kiállításon a legjobb kannak és nősténynek lettek kijelölve, mind részt vettek, mind sikeresen teljesítették a haszonkutya tesztet, így automatikusan megkapták a 2022-es IFR Világgyőztes címet.

A 2022-es IFR címeket a következők kapták:

IFR Ifjúsági Világgyőztes 2022  Férfi: Kamaro Rojaus Slenio Nő: Rea von der Ava-Forst.

IFR világgyőztes 2022  Férfi: Negro Saetta Negri Rott (BOB) Nő: Calamity Jane

Gratulálok nekik, de a többi résztvevőnek is!

A nyertes kutyáknak járó kupák egyediek és lenyűgözők voltak, de minden kutyának volt egy nagyon szép emléktárgy is, egy érem színes szalagon (olasz színek). Őszintén szólva, ezeket élveztem a legjobban, és főleg az érmet ténylegesen viselő kutyák láttán, a felvezetők kutyájuk iránti szeretetének és büszkeségének jele. Alapvetően erről van szó: a rottweiler tenyésztése és tartása a lehető legközelebb a fajtastandardhoz, egy egészséges munkakutya, de az emberi társadalmunkban elfoglalt helye és a családban különösen boldogság. Ezt a képet viszem haza, és mindenekelőtt dédelgetem.

Nagyszerű esemény volt, emlékezetes. Még egyszer köszönet a SIR-nek és minden tagjának és segítőjének, akik a műsort ilyen sikerre hozták, és nem csak, hanem különösen Salvatore Dell' Aquilia úrnak és Prix Ferrero úrnak. Néztem őket a munkájuk során, lenyűgöző volt, és igazán csodálatos munkát végeztek. Köszönöm minden résztvevőnek és nézőnek a jelenlétet és a nem kevésbé lenyűgöző, tartós szenvedélyt és támogatást a fajta iránt.   

Jó volt újra találkozni, nagyon élveztem. Ismét találkozunk, idén először Franciaországban az IGP és IFH világbajnokságon, jövőre pedig Franciaországban a világgyőztes kiállításon és a Cseh Köztársaságban a világbajnokságon.

Dirk Vandecasteele, IFR-elnök. forrás:IFR honlap <<<katt az eredetihez