2023. november 10., péntek

IGP Munkakutya vizsga Harmónia, Öröm, Energia

 

IGP Munkakutya vizsga Harmónia, Öröm, Energia

35.000 éve áll a kutya az ember szolgálatban. A házasítás következtében a kutyák a szociális környezet részérvé lettek és teljesen tőlünk függenek.  Az ember felel a kutyákért. Nem elég a kutyákat csak táplálni, fedelet adni a fejük föle, a kutyáknak rendszeres szociális kapcsolatra van szükségük, szellemi és tesi aktivitásukat kielégíteni.

A történelem folyamán a kutyák sok feladatot átvettek, melyeket ma a technikai lehetőségek váltják fel. A tulajdonos felelőssége, hogy a kutyáknak lehetőséget adjanak, hogy mozogjanak, és az aktivitás több lehetőségét, melyek a természetes magatartásnak felelnek meg, és az emberekhez való kapcsolatukat gyakorolják.

A kiképzés a legjobb út, hogy a kutyák képességüknek megfelelően legyenek foglalkoztatva, ösztöneit kiéljék, a minőségét használják, és a gazda játsszon vele. Egy kiképzett kutya mind a tulajdonos, mind pedig a társadalom elvárásainak megfelel.

IGP – Nemzetközi munkakutya vizsga

Nyomkövetés

Alárendelés- engedelmes

Védő szolgálat

Ennek a sportágnak a gyökerei a 20. század elejéből származnak, 3 szakterület, világszerte alkalmazzák.

Nyomkövetés – természetes gyakorlat a kutya számára, hogy ösztöneit kiélhesse.

Engedelmesség – a kutyáknak egy sor feladatot kell a kutya vezetőjével megmutatni, melynél nemcsak a precizitás és a kutya vezetőjével való harmónia mutatkozik meg.  Az energia, melyet a gyakorlatok kivitelezésénél mutatnak, a kutya egészségét domborítja ki, valamint a vitalitást és készségét, hogy a tulajdonossal együtt dolgozzon.

Védelem – itt egy született védekezésről van szó, mint egy küzdő sport, a kutya a feladatok sorát végzi, egy rendőri kutya feladatait utánozza, a menekülésben lévő betörőt megakadályozni, hogy a tulajdonos megtámadja. Minden akció sport szinten kerül kivitelezésre. A feladatok kivitelezése az emberre agresszió nélkül. A fogásoknak merőlegesen kell történnie, mindaddig tartani, amit a parancsot „enged” nem adnak, sportosan.

Mint a harci sportágaknál, hasznosság és a védelemben a harmonikus tökéletes kivitelezés anélkül, hogy bárki is megsérülne.  A karvédővel felszerelt segéd a kutyák barátai, csodálatos játékot mutatnak, hogy a kutya energiáját kihasználják, ellenőrzését és egyensúlyát javítsa.

Ahogy a karatéban egy perfekt gyakorlaton keresztül mutatják, az IGP-nél is a kutya még véletlenül sem támadja meg a segédet, a karvédőt szilárdan és erősen tartja. Mindkét sportág a gesztusok harmóniája, a gyakorlatok tökéletességéig ismétlésekkel célozzák meg.

A kiképzés

Az első gyakorlatot az engedelmességi résznél az ugatást dicséretten keresztül, a védő résznél pedig az un. Kolbászon keresztül végzik. Hasonlóan használják a gyerekek a karaténál, ahogyan az ütést gyakorolják anélkül, hogy az ellenfelet eltalálnák, ragasztható labdák segítségével.

Az IGP lényege a kutya vezetőjével való harmóniára való törekvés, különösen a védelmi résznél, az ellenőrzés és az együttes munka, a harmóniát és a tökéletességet atlétikus gesztussal hangsúlyozni.  Sporteredmények konkrét bizonyítékok erre.

Az őrző védő gyakorlása segít a kiképzés folyamán, a kutyák kiegyensúlyozottabbak lesznek és a családi életre alkalmasabbak. Ezzel megalapoznak egy bázist, hogy 100 éve tenyésztett fajnak egy megfelelő életet biztosítsanak, mely a természetének és a genetikájának megfelel. (Hildegard Marton fordította 2022. Köszönjük Ildikó!)