Ugrás a fő tartalomra

Sződliget kupa 2003.


            
Sződliget kupa Kiácz Tibor írása 
Magyarországon a munkakutyázást, munkakutya sportot mostohagyerekként kezelték és kezelik a kutyás szervezetek nagy része. Ennek bizonyára több oka van, amelyeket már sokan sok helyen elemeztek, de változás még kevésbé megoldás a mai napig nem született. Valószínűleg az okok között szerepel az is, hogy kevés az igazán színvonalas kutyaiskola pedig igény lenne rá. Kevés verseny van, azokat is nagyrészt a helyi szervezetek (azon belül kutyaiskolák) rendezik saját költségvetéssel. Központi támogatás gyakorlatilag nincs! Ezen iskolák sorába lépett be tavaly a Sződligeti Munkakutya Iskola, amely mint önálló sportegyesület ismét felvállalta az Országos Rottweiler Őrző- Védő Bajnokság megrendezését. Ezt a bajnokságot a MEOE Rottweiler Fajta szakosztálya indította el, de gyakorlatilag nem folytatta. 

Az ebtenyésztés körüli hatalmi harcok nem tántorították el a rottweilerfajta barátait attól, hogy a-erőfeszítések árán ugyan-, de folytassák az immár hagyományossá váló versenyt. Örvendetes, hogy igény merült fel arra, hogy a versenyen ne csak rottweilerek vegyenek részt, hanem bármely más fajtájú kutya. Megszületett a megoldás: a verseny elnevezése I. Sződliget Kupa lett és ezen belül külön értékelték a rottweilerek őrző-védő munkáját, ami megadta az ŐV Bajnokság sorrendjét is. 
Nevezni lehetett „B" fegyelmező és „C" őrző-védő fázisokra. A nyomkövetést egyelőre nem vállalta fel az iskola. A verseny a VK vizsgarend szerint zajlott. 

Szeretném felhívni mindenkinek a figyelmét, hogy az ilyen jellegű versenyeken részt vevő és ott eredményesen vagy kevésbé eredményesen szereplő kutyák mind családi környezetben élnek, sok esetben gyerekek mellett. 
A munkakutya fajták (védőkutyák) ösztönös adottságait a szakszerű kiképzés minden esetben a helyes irányba mozdítja el, így a mindennapi életben ezek a kutyák rendkívül kellemes és megbízható társak! Talán az sem véletlen, hogy a sajnálatos kutyaharapásos baleseteket kivétel nélkül a képzetlen, elhanyagolt kutyák okozzák. 

Elgondolkodtató, hogy míg az utóbbi években a különböző kiállításokra nevezett kutyák száma csökken, addig pl. ezen a munkaversenyen a nevezett rottweilerek száma közel duplájára nőtt. 
Az előkészületek során kisebb-nagyobb problémák merültek fel, amelyet még a lelkes tagság sem tudott megoldani. A legnagyobb problémát a bíró delegálás okozta, ami nem volt zökkenőmentes. Sokan nem gondolnák, hogy vannak olyan személyek, akik felelős pozícióban, nem hogy segítenék a sportkutyások, kutyaiskolák erőfeszítéseit, hanem gáncsoskodnak, valószínűleg személyi ellentétek miatt. Az utolsó pillanatokban sikerült megoldani a nehézségeket és így lehetővé vált a lebonyolítás. A versenyre szép, csendes őszi időt sikerült kifogni és ehhez az időhöz méltó volt a rendezés is. 

A sorsolást követően a fegyelmező munkákkal kezdtek a versenyzők előbb az I-s szintűek utána az III - s szintűek, a bíró Petrás Antal volt. Ezután következtek az őrző-védő munkák amelyet Balkányi Lajos bírált. Folyamatosan, pörgősen mégis precíz bírálatok mellett folyt a munka a pályán, a szép számú közönség boxert, malinoa - kat., német juhászkutyákat, rottweilereket láthatott munka közben változatos minőségben. 

Aki megéhezett vagy megszomjazott az a büfében megoldást talált az ilyen jellegű problémájára. A versenyzők és az érdeklődők egy része ismerősként üdvözölte egymást, ők azok, akik életben tartják a nemes versengést, ami ugyanúgy hozzátartozik a kutyázáshoz, mint pl. a kiállítások. Mivel a munkakutya fajták egyedeinek legfontosabb minősítő fórumai a tenyész szemlék és a munkaversenyek ezért ezeket kellene minden munkakutya tenyésztőnek a legfontosabbnak tekinteni. 

Sajnos idén is csak néhány rottweilertenyésztő volt jelen a versenyen, az újságokban harsogó címekkel hirdetett kutyák közül pedig egy sem. Ez mindenképpen elgondolkodtató azok számára akik nem tudtak eljönni! Minden kutyás csak abban bízhat, hogy hamarosan rendeződik a hazai törzskönyvezés helyzete és az önálló fajtaklubok teret nyernek az eddigi központosított irányítással szemben. Amennyiben a fajták tenyésztését szakmai alapokon nyugvó objektív megmérettetések irányítanák, abban az esetben elindulhatna egy minőségi fejlődés, ami újra visszaállíthatná a munkakutya fajták utóbbi időben megtépázott becsületét és egyre jobb „alapanyagot" kapnának a munkakutyások is és azt „egyszerű" kutyások is. 
I. Sződliget Kupa 2003 11.01. Eredmények
B fázis Bíró: Petrás Antal FCI munkabíró
VK I. Engedelmes "B"
1. Rottberger Lasszó Rottweiler Sipos József 69
2. Átjafalvi Vitéz Athena Németjuhász Fritsch Edina 69
3. Castor von Dorlatos Malinois Nagy Zoltán 63

VK III. Engedelmes "B "
1. Charly vom Schwaiger WappenRottweiler Kalmár Zoltán 83
2. Szécsivári Mony Németjuhász Ritecz Barbara 71
3. Rotthunter Fritz Rottweiler Horváth Zoltán 70

C fázis Bíró: Balkányi Lajos FCI munkabíró

VK I. Őrző-védő "C" 
1. Kovács Úti Amsel Németjuhász Mázás József 92
2. Rottberger Lasszó Rottweiler Sipos József 89
3. Siroccó Leo Noris Rottweiler Seres István 86

VK III.  Őrző-védő "C" 
1. Diamon von Anton Rottweiler Gulyás Zsuzsanna 88
2. Charly vom Schwaiger Wappen Rottweiler Kalmár Zoltán 88
3.Essegvári Jack Malinois Sárközi Bernadett 85

IV. Országos Rottweiler Őrző-Védő Bajnokság Bíró: Balkányi Lajos
VK I. szint  Őrző-védő "C" 
1.Rottberger Lasszó Kan Sipos József 89
2.Sirocco Leo Noris Kan Seres István 86
3.Farkasvölgyi Őrző Aladár Kan Levente Zsolt 79

VK III. szint Őrző-védő "C" 
1.Diamon von Anton Kan Gulyás Zsuzsanna 88
2.Charly vom Schwaigert Wappen Kan Kalmár Zoltán 88
Megjegyzések