2011. november 20., vasárnap

Beszámoló az IFR VB-ről

Először a jó hír: IFR Világbajnok 2011-ben Greta Maranival az ADRK Rottweil Területi Csoportjának egy olasz tagja lett, ADRK származású kutyájával Balu Türnleberggel. 
Szívből gratulálunk.
Az ADRK csapata szemszögéből nézve az IFR VB inkább csalódással telt. A kutyák egyrészt nem tudták megismételni a válogatókon mutatott teljesítményüket másrészt egyszerűen pechük volt.
Az olasz Rw-Szövetség kiváló házigazdának bizonyult, méltó keretek közt bonyolították le a rendezvényt. A megnyitó ünnepség, a csapatok bevonulása  egy kis történelmi helyen zajlott a nemzeti himnuszok dallamára vonultak be a csapatok.

A stadion és a szállás méltó volt a Világbajnoksághoz.
Nem volt ez így a nyomterületen. Itt már jelentős minőségi különbségek voltak a gyep száraz, zöld, nedves és zöld részei között. A vakszerencse az olasz csapattal volt….
A munkabírók tevékenykedése szintén megfelelő volt egy világbajnoksághoz, kár, hogy nem fűztek magyarázatot az egyes gyakorlatok minősítéséhez, csak a pontszámok hangzottak el.
Nem volt ennyire egyenletes a segédek munkája az első részben, jelentős különbségek voltak a segédelés stílusában a résztvevő nemzeti hovatartozása ill. az őrző-védőző kutya aktuális pontszáma szerint… A kettes számú segéd minden kutyának egyenletesen korrekt terhelést adott.
Dietmar Müller Jaskoval nagyon száraz nyomterületet kapott a sorsolásnál. Ennek ellenére Jasko jól oldotta meg a feladatot. Sajnos az első tárgyat nem jelezte, 84 pontot kapott.
Melanie Bullijának az első egyenesen komoly nehézségei voltak. Mégis elküzdötte magát az első törésig, onnantól szinte nem hibázott. 82 pont…
Sascha Sieben Gismojának láthatóan valami problémája volt a TB-val. Ezt már a jelentkezésnél kimutatta és azt követően végig figyelte a nyomkövetés alatt, ez megtörte a kutya koncentrációját. 75 pont.
Markus Bongóval kiemelkedő munkát mutatott be. Sajnos a nyom vége előtt 30 m-el egy klasszikus hibát mutatott, végül is 94 pontot kapott.
Az első nap végén Martin Jackel a B+C ágazattal kezdett. Szabadonkövetésben jelentősen elől ment, a tempóváltásokat közel tökéletes pózosok követték és talán a VB leggyorsabb behívása. Az apportok és az előreküldés is szép volt. A legutóbbi rendezvényen mutatott problémáit a palánkon és az előreküldésnél tökéletesen kijavították. Megérdemelt 92 pont.
Az ő-v is sokat ígérően kezdődött. A felugatása kifejezettebb volt, mint korábban. Összességében az utolsó gyakorlatig nagyon jó ő-v-t mutatott. Közvetlenül az utolsó kisérés előtt Jack még egyszer visszafogott és utána több vezényszó után sem nyerte vissza a vezethetőségét. Disq.

A német reményeket ekkor Markus tartotta életben és úgy látszott teljesülnek is. Bongo nagyon szép és harmonikus B-t mutatott be, a problémás gyakorlata, az ültetés, egy kis segítséggel sikerült. Jelentős hibája volt az akadály érintése és a palánkon apport végén egy plusz vezényszó. Nagyon jó, 94 pont, dobogós helyezés kilátásban.
A C is sokat ígérően kezdődött. Perfekt tempó, vezethetőség, felugatás, kihívás, pozíció felvétele a szökés előtt.
A szökésnél Bongo melléugrott, a segéd mögé került, így nem volt több lehetősége megfogni a kart. Ebben volt a különbség más kutyákhoz képest, amelyeknél hasonló szituációban a segéd újabb fogási lehetőséget kínált fel…
Dietmar Müller Jaskoval egy nagyon szép B-t mutatott be, különösebb hiba nélkül. 92 pont. A C-n is jó teljesítményt mutatott. Az utolsó őrzés a nagyon jó minősítésébe került, 89 pont, össz 265. 13.hely
Melanie Bullija a B+C-ben visszafogottan teljesített, nagyobb gyengeségek és csúcspontok nélkül, 87+89- össz 258, 21.hely
Az utolsó német versenyző Sascha volt Gismoval. A kan nem tudta engedelmesben azt produkálni, mint a válogatón. Az apport felvételnél tétovázott, majd kiejtette az apportot és plusz vezényszóra volt szükség. 88 pont. Jelentősen jobbat mutatott ő-v-ben. Magas vezethetőséget mutatott, fergeteges megragadások, teli fogások és szuper átmeneti fázisok a vezényszóig. Sajnos az utolsó kisérés előtt itt is elhangzott egy plusz vezényszó. Az olasz TB-nál 92 pontot ért, 23. hely 255 pont.
A csapatversenyben a német csapat a csalódást jelentő 4. helyen végzett, szorosan a francia, messze lemaradva a finn csapattól és nagyon elverve az olasz csapattól, akik az 1-3 helyen végeztek és ezen kívül a legjobb nyom, legjobb engedelmes és a legjobb ő-v is az övék lett.
A Vb eredményei azt mutatták, hogy más nemzetek az elmúlt években nemcsak utolértek minket….
A tartalékunk Manfréd Koch nem került bevetésre, feleségével együtt mindig segítőkészen, jó csapatszellemmel gazdagították csapatunkat.
Az eredményhirdetés kissé laposabbra sikerült a megnyitónál (himnuszok nélkül), a 2012 VB kihirdetésével befejeződött a számunkra nem túl eredményes rendezvény.
Köszönet a csapatnak és a szponzoroknak: Mera Dog, My Dog 24, Sporthund és Hundesport Schweickert.
Khnieratzky, HAW
FORRÁS: ADRK honlap fordította: K.V.