Dolly


Siroccó Rás

Amikor egy kutyáról mesélünk, fontos minden mozzanat, már a megszületése előtt is. Nem véletlen és nem előzmény nélkül születik egy kutya. Ezért a bevezető  , fontos a teljes történethez. Hiszen ha egy elhatározás megszületik, végre is kell hajtani. Keresed a módokat, hogyan lehet. Azok a szukák, akik itthon voltak, ilyen olyan indokkal már nem tudták teljesíteni a tenyész szuka elvárásait. Nem sikerült fedeztetni, rendszeresen üres maradt. stb. Vagy az új utakhoz új alapok kellettek. Kerestük a lehetőségeket.
Mivel Németországból hozni kutyát, nekünk megfizethetetlen volt, na meg a kockázat is aránytalanul nagy, egy növendék kutyában gondolkoztunk. Egy szuka, ami megbízható tenyészetből származik, alapképességeiben jó, kiváló természetű és küllemében mutatja a lényeges elemeket. (méret, fogváltás, egészség) Szóval, ezt a kutyát nem itthon kerestük, mert már akkor is egészen más kutyát tartottunk és szerettünk, mint tenyésztőtársaink. 
Egyéb kapcsolataink révén Csehországból hoztunk egy szukát, Wendi Kralyzki Snezik -WANDA.  Az ő tenyésztőjéről annyit kell tudni, hogy 30 éve tenyésztett akkor rottweilert, nagyon sok sikeres kutyáját láttuk, hallottunk róla. Az első rottweiler szukák is az ő közvetítésével kerültek be. Maria Lokniska több saját tenyésztésű kutyát hozott kiállításra, így neve tenyészete, nekünk némi garanciát jelentett. 

Abban az időben,(1970-1980-as évek) minden új dolog csak kelet felől jöhetett, így az 1988-as év mérföldkőnek számít, amikor sok dologra rácsodálkoztunk. Szóval lett egy szukánk, aki 10 hónapos volt, 61 cm magas, izmos szikár, igen jó temperamentummal. Jól teljesített őrző-védőben. HD mentes, sötét szemmel, pigmenttel, korrekt testfelépítéssel, de nem volt klasszikusan szép. Biztos nagyon jó küllemmel rendelkezett, ami nem az itthon köztudatban lévő nagyon jó minőség. Picit határozottabb stop, mélyebb és teltebb mellkas, jobb szögelések és akár sokszoros győztes is lehetett volna. Nem erőltettük, a kiállítási karriert.

Addigra már tudtunk annyit, hogy nem kellett a bíróktól várni, hogy elmondják milyen a kutyánk és min kellene javítani. 19 ÉV volt addigra mögöttünk, rottweilerben, kiállítás, munka, tenyésztésben meg a történetünk 1980-1992-ig időszak Amikor tenyész korba került, adott volt a lehetőség, hogy itthon fedeztessük a saját kanukkal, (GIGI) de rábeszéltem a Győzőt, hogy vigye ki Németországba és fedeztesse be , Norisszal. A sztorik oldalon, megtalálod, hogyan ismertük meg Wolfgang Gaat és Noris von Grüntenblic-ket. Ő akkor még nem volt sztár kutya. Itthon senki nem is tartotta jónak. Egészen más kutyák és vonalak felé orientálódtak az akkori „menő” tenyésztők.

Szóval belevágtunk. Somogyi Jani barátunkkal Győző ment ki és ha, nehezen is, de a fedezési díjat is ki tudtuk fizetni DM-ban, az útiköltséggel együtt. A fedeztetési díj is érdekes volt számunkra, mert a fedezéskor egy összegben kellett fizetni, ami a kölyök ár kb. egyharmada volt akkor. A német kölyök ár, ! 800-1ooo DM , abban az időben. Jani nélkül nem sikerült volna. Kétszer tették meg az oda- vissza 1500 km utat, télen. Az első út: Noris nem érdeklődött a szuka után, rászagolt és annyi. Ez bizony még korán van! Pedig kenet vizsgálat, "tudományos" meghatározás alapján indultak útnak. Na, Wanda maradjon itt, mondta Coni, és majd visszajöttök érte! Telefonálok, ha sikerült befedeztetni. Így is lett, egy hét múlva mentek Wandáért.

Ebből a fedezésből született 11 kölyök. 10 szuka és egyetlen egy szem kan. Természetesen már akkor is kanokra vártak többen, 6-7 előjegyzésünk volt kanra, szukára csak mi vártunk, mert tudtuk, hogy ebből szeretnénk megtartani. Na, soha vissza nem térő alkalom ennyi szukából választani kell és lehet! Várakozásunknak megfelelően, nagyon jó természetű és szép kölykök is születtek.  Ismét elhatároztam, hogy lesz egy saját kutyám. Én választom, én nevelem. Ő lett, ő volt Sirocco Rita.  

Győző is választott magának kutyát, mert ő egy másikat tartott jobbnak, Ő volt Sirocco Rubin. Vásárhelyi Kálmán (az, akit 2007.márc. 10-i tenyészszemlén két kutyával is láthatsz) szintén választott egy szukát ebből az alomból. Sirocco Ruth, Sindi. Aztán az ő egyik ismerőse, vette meg Sirocco Rást, (ő keresztelte át Dollyra) Kálmán Süly-Sápon, a haverja Gyömrőn lakott, így időnként találkoztak és hasonlítgatták a kutyáikat egymáshoz. Latolgatták az esélyeket. A kutyák 4 és fél hónaposak voltak, amikor egyszer csak ez a fiú, mindenféle kifogással traktálta a Győzőt a kutyával kapcsolatban. (sem a formája, sem a viselkedése nem tetszett neki) Akkor Győző azt mondta neki, hozza vissza és visszakapja a pénzt. Visszahozta.
Győzőnek egy kutya, nekem egy kutya, a „gyereknek” egy kutya, így Dolly Viktor kutyája lett.

Győző Rubint eladta (komoly pénzért) kiváló kutya volt, csak egy kicsit világos szemmel. (14 éves koráig élt új családjával és szuper lativuszokban beszéltek róla) Ami teljesen jogos is volt . Dolly is remek kutya lett, de az 58 cm-es marmagasságával, enyhe HD-jével, nem volt az én kedvencem. Így amikor Viktor Dolly 4 éves korában, úgy döntött, hogy eladja Horváth Zolinak, és majd egy utódjával dolgozik tovább, nem ellenkeztem. Kiállításon Viktor felvezette, Európa kiállításon 1993-ban. 80 szukából kitűnő minősítést kapott, tenyészszemlére is mi készítettük fel. Dr.Zsoldos László HD értékelése enyhe volt. A testvéreinél eggyel rosszabb fokozat, de még tenyészthető. Kettő alom született tőle, Neckermanni kennel néven, mert Viktor szukája volt. A, B alom. Később a B-betűs alom egyik kanjával fedeztettünk is, mert nagyon remek kutya volt.

Az akkori MÁRK mizéria és ZTP-k nem voltak hatás nélkül. Mi is beneveztünk volna, de a MÁRK csak dr Mezősi és a Gödöllői Állatkórház HD röntgenét fogadta el. Nekünk, pedig dr Zsoldos Lászlótól volt röntgenünk. Már akkor is elvi kérdés volt nálunk, hogy ne tartsanak minket és az orvost csalónak, ezért nem ismételtük meg a röntgent a kijelölt szűrőállomáson. Így a ZTP-n nem vezethettük fel a kutyáinkat. (a saját, és eladott, későbbi almokból sem) 4 kutyát vittünk volna, de különböző kifogásokkal, formai okok miatt nem fogadták el a nevezést. A T-betűs alomból származó kutyákat, meg koruk miatt, akik még nem voltak másfél évesek, két hét híján!!! 

Volt akit még röntgen nélkül is engedtek indulni, de hát ugye velünk nem tehettek kivételt, mert a szabály az szabály! Zoli újra röntgeneztette Dollykát, hogy felvezethesse a ZTP-n, így egy nagyon érdekes dolog állt elő. A dr Zsoldos László által mért érték, ami enyhe volt 16 hónaposan, dr Mezősi Lászlónál HD mentes lett, közel négy évesen. Sikeres ZTp-t tett, és nagyon büszke volt a Zoli és mi is, hiszen a mi munkánk és elképzelésünk is benne volt a kutyában.
Zoli mit tenyésztett az elmúlt időszakban (1996-2006 között) ,azt láthatod. (Fritz, Herbie.)  Én, mi, mit ugyan ezen időszakban azt is láthatod, ha nyomon követed a honlapon a kutyáinkat, eredményeinket.1992-2009-ig. Talán a tenyész szemlék nyilvánosságra kerülésével kiderül, hogy a mi tenyésztési elképzelésünk volt rossz (hiszen, mi mindig szembe mentünk, előbbre jártunk, mint a környezetünk) Vagy a többieké. Akiknek te is láthatod a kutyáit, (ha akarod látni) most a mieink mellett.