2011. március 6., vasárnap

A mai nap és Lilu

Lilu itt 11 hónapos  

Ma megmutattuk, hogy kezdő kutyával, mindenkinek hasonlóak a "gondjaik". Ami megy otthon négyszemközt, vagy esetleg az utcán kicsi elvonó inger mellett, az nem megy az iskolán, amikor tele a pálya sok kutyával . Azaz olyan helyzetben amit még nem gyakoroltunk, nem csináltunk. Kriszta elő is kapta a fényképezőgépet, mert még ő sem látta hogy én pályán gyakorolnék kutyával.Csetlettünk-botlottunk, de aztán összeszedtük magunkat és kialakult némi összhang Lilu és közöttem. Még bőven van mit gyakorolni, nekünk is. 

"Tényleg el is felejtettem írni, hogy miért is jött Lilu a pályára hozzánk. Csoportban szlalomoztunk, a másik csoportban kevesebben voltak és jöttek hozzánk szlalomozni, majd amikor csinálták a balra át gyakorlatot, na az tetszett nekünk nagyon. Új forma, más vezetési technika. Kérésünkre megcsinálták többször, Dalma és Gabriella, ők már közép haladó csoportban voltak.  Dali gazdi- Pisti  kezdte a kérdések sorát. Amit szóban nehéz elmagyarázni, azt a kutyát kézbe véve könnyebb bemutatni."

 - idézem magam egy beszélgetésből. 


Jutalom falat a bal kézben! Azzal "megvezetjük" a kutyát és úgy csináljuk a helyben alaki gyakorlatokat. A jobbra át nem okozott gondot, de a balra át nehezen sikerült. Figyeld a lányok bal kezét és a testtartását ! 
Kipróbáltam Bibivel, hogyan reagál, de nem volt az igazi , hiszen ő nem az én kutyám és eddig másként tanult, a vezényszavakra a szokásos módon reagált. Zavarba jött egy kicsit miért akarom másként. Kérve nézte a gazdit, hogy ne kelljen velem dolgoznia. 

Akkor jött az ötlet, hogy megmutatom Liluval, hátha! Az autóban volt, mint mindig ott várakozott. Itthon már gyakoroltuk néhányszor ezt a vezetési technikát, de ezt még nem. Csoportban meg főleg nem. Nem gyakorolt még a pályán ennyi ember és kutya társaságában sem.


Azzal indított, hogy körülnézett, szimatolt, nagyon szeretett volna Vackorhoz( puli)  menni akit ismer. Ki voltak kötve a kutyák így a gazdik zsebeit, jutalomfalatos zacskóit szimatolta végig. Pár perc ismerkedés és sikerült "összeszedni" egy kis időre.
Aztán próbálkoztunk a balra át - tal. Hellyel közzel sikerült, mert azért még nekem se természetes így vezetni. Itthon többnyire póráz nélkül szoktam próbálgatni ezeket a gyakorlatokat. Na, de megoldottuk. Aztán megbeszéltük, hogy mindenkinek gyakorolni kell, mert egy kutya se lesz magától profi.