Ugrás a fő tartalomra

Mi történik a kiállítási körben ?

Sok évtizede aktuális téma, mi is történik a kiállítási körben. Csöppenjünk bele és lássuk mi is történik. A körben a bíró bírál, az ő munkáját hivatott segíteni a tolmács, a ring titkár és a jegyzők. Elkezdődik az adott osztály bírálata. Formailag ez nem mindenhol egyforma, de tartalmilag igen.  Az ADRK bíró mindig behívja a teljes osztályt és megtekinti a mezőnyt. Létszámtól függően egyben vagy csoportokban kezdi meg a bírálatot. Fogakat néz, mozgást néz, majd start szám szerint egyesesével szemrevételezi a kutyákat, leíró bírálatban foglalja össze a véleményét.  Majd futás és válogatás után ad egy minősítést. Nem megfelelőtől a kitűnő minősítésig terjed a skála.(nem megfelelő, meg felelő, jó, nagyon jó, kitűnő)

A magyar kiállítási szabályzat szerint a kitűnő minősítésű kutyák vetélkednek az adott osztály győztes címért, azaz a HPJ, CAC címekért. Majd az osztály győztes kutyák összevetése következik>> a Klub győztes, Fajta győztes, no meg, egyéb címekért, nemenként. MÁRK kiállításon plusz speciális szabály is van, erről a kiállítási szabályban lehet olvasni részletesen. Frissítve ez az írásom: 
A szépek közül a kiemelkedő, a fajta reprezentáns, aki a standardot legjobban megközelíti, és méltó módon van felvezetve is, az a cím birtokosa. A tenyésztési eredmény bemutatása és rangsorolása zajlik, nem kutyák és emberek versengése ez! Nem versengés, hanem az ami: minősítés és cím oda ítélése egy szakember által. A kutyák sorba állítása szakmai szempontok szerint zajlik, amit a bíró igyekszik a legobjektívebben elvégezni. A bírói körben katalógus nem lehet, a bíró és a segítők csak a startszám alapján tájékozódnak. (ez hivatott biztosítani a pártatlanságot)

Ezért nagyon fontos, hogy a startszám a kutya felvezetőjén legyen! Sem a bíró, sem a segítők „nem ismerik meg” a kutyát, főleg ha a felvezetők váltogatják egymást. Nincs idő és mód arra, hogy néhány perc alatt ilyen módon rögzüljön a kutya és a gazdi fizimiskája. Az ismerősök barátok, megismerhetik, de itt is a pártatlanság elvének kell érvényesülni.
Igen nagy zűr-zavart tud okozni a ki-be ugráló, labdadobáló, kiabáló segítők hada! Könnyen hibázik a segítő személyzet, ha a kiállítók önző módon csak a saját kutyára koncentrálnak és eszükbe sem jut, hogy a bíró és a ring személyzet dolgozik a körben. Ezért tiltja tulajdonképpen az FCI a kettős felvezetést! Hangoskodás, zűrzavar, hiba lehetőség és a nézőkben ellenérzést kelt, ha nyilvánvaló pártoskodást lát.

Maga a bírálat, az összevetés is, nagy koncentrációt igényel a bírótól. Ezt nem könnyíti meg, ha a kiállító csak önmagával és a kutyájával van elfoglalva, és a többieket teljesen figyelmen kívül hagyja. Tolja, teszi előre a kutyáját, hogy a bíró csak azt lássa mindig, és tartsa jónak! Amikor ez már túl sok és tolakodó, pont az ellenkező hatást éri el, bár látszólag sokszor bejön.
Még egy jellemző magatartás. Kihirdeti a bíró melyik kutyát tartja győztesnek és az önző kiállítót már végképp nem érdekli, hogy mi történik a körben. Szerepel, fotónak pózol, vagy elhagyja a bírói kört gyorsan, mert elégedetlen vagy már a következő kutyájára koncentrál. Pedig egy néhány perces nyugalom segíthetné a ring titkár munkáját azért, hogy jegyzeteljen. A bírálati lapra majd az összesítőre, a helyes eredmény, csak így kerülhet fel!

Ez különösen akkor fontos, ha a bírálat úgy zajlik, hogy a végső minősítések, csak a teljes osztály bírálatakor kerülnek kihirdetésre. Az adminisztrációra csak pár perc jut, ha a kiállított kutyák száma magas és a bíró alapos és részletes leíró bírálatot ad. Az új szabályok szerint, ezt az adminisztrációt is a ring titkár- tolmács koordinálja. Tolmácsol, miközben figyelnie kell a helyes kártyák megírására is. A jegyző tölti ki a bírálati lapot, amit a bíró aláír. Amikor a körben összeszokott és rutinos segítők dolgoznak együtt, ahol mindenki mindent tud, ismerik egymást, egymás keze alá tudnak dolgozni. Minden, hiba nélkül zajlik, bár apróságok, bármikor becsúszhatnak. Főleg az elején, amíg a bíró munkáját, bírálati módszerét felmérjük, kiismerjük, hogy a bírónak és a kiállítóknak is, legkedvezőbb módon segíteni tudjunk. Így érhetjük el, hogy amennyire lehet, elégedetten távozzon mindenki a kiállításról.

Tudni kell, hogy nem egyforma metodikát használnak a bírók, csak hasonlót. Mivel a segítő személyzet nem mindig baráti társaság, van, hogy csak reggel ismerkednek össze. Nekik is idő kell, míg flottul megy minden. Pont úgy a bírónak is. A bírók és a segítők, egy meghatározott szabály szerint végzik a munkájukat, felelősek az elvégzett munkájukért.

A kiállítóknak a kiállítási szabályzatban írottakat kell betartani, ők ezt, alá írásukkal vállalják is. Ezen kívül, van egy etikai norma, amit illik betartani. A fegyelmezett, kulturált kiállítók nagyban megkönnyíthetik az egész napos munkát, ami nagy létszám mellett, igen feszített tempójú, több órás, koncentrációt igénylő munka. Fegyelmezetlen, hangoskodó résztvevők, szervezők, segítők, vendégek pedig hamar vásári hangulatúvá varázsolják a rendezvényt, ami így jelentősen veszít a rangjából.
Kné Tünde 2019. vizsgázott ring titkár
Megjegyzések