2023. október 21., szombat

Mathias Dögel: Munkakutyák története


A munkakutyák története: A fejlődés évszázada. Ez az előadás a munkakutyák lenyűgöző fejlődését mutatja be az elmúlt száz év során. Vissza a kezdetekhez 1902-ben, amikor a kutyák történetében új fejezet kezdődött a rendőrkutyák tenyésztését és használatát elősegítő egyesület megalapításával. Ettől kezdve a munkakutyák folyamatosan fejlődtek. Ma a kutyák sok területen nélkülözhetetlen partnerek – legyen szó vakvezető kutyákról, mentőkutyákról, drogkereső kutyákról, robbanóanyag-kutyákról vagy sok más fontos szerepkörről. Az előadást Mathias Dögel úr tartotta az „Állatok, mint kulturális örökség” szimpóziumon.

Ha arról gondolkodunk, hogy mi is tulajdonképpen egy munkakutya, egy olyan kutyára gondolunk, amelyik az utóbbi évtizedekben került kitenyésztésre, genetika lett. Ez a  kutya egy bizonyos aktivitásnak feleljen meg, segítsen az embereknek. A munkakutya tenyésztésnek ez az alapgondolata.

Most a jelenbe ugrok, hogy mihez kellenek most a munkakutyák.

Munkakutyákat használnak, hogy robbanó anyagokat kiszimatoljanak, aknákat azonosítsanak, repülőtereken robbanó anyagokat szimatoljanak, rendezvényeken híres személyeket védjenek. A mai napig nincs olyan kiforrott technológia, ami pontos és megbízható, mint a kutya, hogy kábítószereket megtalálja repülőtereken, a vámnál, határoknál.

Természetesen a médiában látja az ember, hogy védőkutyákat szolgálati kutyavezetők használhatják bemutatókon, tüntetéseknél, focimeccseknél hátulról dominanciát mutatva, továbbá ami kevésbé ismert, de annál fontosabb, hogy tüzeseteknél a gyújtóanyagot megtalálják.

Nagyon fontos a kutyák szerepe, elveszett személyek felkutatásánál, amikor a gyerek este nem érkezik haza, és az utóbbi időben egyre nagyobb mértékben szükség van erre.

Elektronika, ami azt jelenti pl. börtönökben mobil telefont kerestetnek, de akár egy kis forgácsot is. Adathordozók, memória chipek adatokkal,  és persze ez az a kép, amit már nagyon szeretünk.

Vannak vak vezető kutyák, akik megbízható kísérők, mind mentő kutyák, lavinánál kereső kutyák, és a vizeknél mentő kutyák. Vagyis bajban levő emberek segítése.

Biztosan feltűnt, hogy azokon a képeken, amiket mutattam, bizonyos kutyafajták szerepeltek. Természetesen a német áll az első helyen, a nemet juhász, de itt van a belga is. Az első helyen a német juhászkutya áll, a maga változatosságával, a második a belga juhászkutya >> malinoa. Munkakutya fajtáim vannak itt a rottweiler is látható, további munkakutya a dobermann, óriási schnauzer, és a boxer.

Ez a jelen

Ha viszont 100 évet visszamegyünk a múltba és munkakutyákról gondolkodunk, láthatjuk, hogy az első szerkezetet 1902-ben határozták meg, és ugyan akkor rakták le a kutyás sport alapjait.

A rendőrkutyák tenyésztését és hasznosítását támogató egyesület alapító gyűlésén Stefannitz és Göschel urak voltak jelen, ők a német juhászkutya klub alapítói. Azután a következő években megalkottak egy vizsgaszabályzatot, a kutyák képzésének és vizsgálatának a céljával, engedelmesség és védelmi gyakorlatok szerepeltek benne. Ez volt az alapja annak a résznek, ami mi Németországban a kutya kiképzésben alkalmazunk. Az utolsó 100 évben Németországban különösen sokat fejlődött ebben. Az I. világháború idején az egyesületi élet megszűnt, a kutyákat a háborúban használták, a fronton gyógyításnál, négylábú front segítők lettek: leveleket és töltényeket szállítottak, katonákat kisértek és géppuskakutyák voltak. Kocsikutyákként, a kocsikat kisérték.

1925-ben a különböző egyesületek konszolidációja jött létre, a német rendőrség és őrző - védő kutya egylet egyesülete volt 25.000 taggal. Majd ezek a különböző egyesületek tömörültek. Hölgyeim és uraim gondolják el, hogy az akkori időben mit jelentett ez! Kevés kommunikációs lehetőség volt, mégis milyen erős volt már akkor Németországban az egyesületi élet.

A nemzetiszocialista diktatúra is megtalálta az utat a német kutyatermészet felé. A nácik megalapították a német kutyák birodalmi egyesületét. A kutyákat is a saját propagandájukba vonták be. 1936-ban csúcsosodott ki a berlini olimpiai játékoknál, ahol a kutyákat is minősítették, és a legjobbak a berlini olimpián részt vettek. 1937-ben megkezdődött a sorozás, 16.000 kutyát sikeresen soroztak, ennek megfelelő sorozási határozottal, ami ahhoz vezetett, hogy a német kutyás élet elhalt. 1945-ben a háború végén, a náci diktatúra végén az egyesületi élet újra szerveződött, a munkakutya élet új lehetőséget kapott.

Ez egy nagyon döntő pillanathoz érkezett, 1947-ben meg alapították a német munkakutya szövetség egyesületét a 1902-ben megállapított egyesület jogutódját. Ez az egyesület a mai napig aktív, 50.000 taggal. Közvetlenül utána 1949-ben Németország alaptörvényének a kihirdetése után létrejött a német kutyák szövetsége, ez a szervezett és ellenőrzött fajtatiszta kutya tenyésztésének a legfontosabb mérföldköve Németországban.  

A Kinológia 40 éven keresztül ketté volt választva Németországban. Az ember 2 különböző irányzatot látott. Az NDK-ban teljesítmény orientált volt, a teljesítmény alapján sorolták be a kutyákat, a legjobb kutyát a legjobb kutyával pároztatták, hogy a kutyák teljesítményét generációról generációra fokozzák. A másik oldalon, az NSZK-ban egy felé haladó trend különböző fenotipusok kialakítására törekedtek. A külső megjelenés is fontos volt, mint a német juhászkutyánál.

1970 – 1980 között egy új gondolkodásmód jött, a kutyákkal való hangnem megváltozott, hogy céltudatosan a kutyákat motiválják, a negatív hatásokat kiszűrjék, a mai napig ezt aktualizálják.
1990 jött az egyesülés, az NDK Kinológiai egyesülete az NSZK a német kutya szövetséggel egyesült.
És ha most az aktualitásról beszélünk, a modern munkakutya tenyésztés táptalaja lett, ez garantálja a magas vitalitást, és a munkakutya utánpótlását adja. Azok a személyek, akik gyerekkorukban aktívan foglalkoztak a kutyával, később is érzik annak a szükségét, hogy a katonáshoz, a rendőrséghez menjenek, hogy munkakutya vezetők lehessenek.

Döntő, hogy manapság a munkakutya nemzetközileg is képviselve van, FCI mint fölérendelt szervezetben, mely megszervezi a munkakutya kiképzést.

Lassan a végéhez érve, amit Önöknek meg akarok mutatni, hogy a történelemből, ahonnan a munkakutya élete kezdődött, egy olyan körforgás, mint a kiképzés, a kutya vizsgája, a szelekció, és a tenyésztés egy teljes körforgás. Ez oda vezet, hogy a fajta tenyésztés, egy zárt populáció, azt tényt kell mutatnia, hogy a kutyák vitalitása évtizedekig fenntartható.

Hölgyeim és uraim, ennyit a munkakutyáról, a 100 év alatti fejlődéséről. 

Kérésemre fordítottaHildegard Marton 2023. október. Köszönöm ismét Ildikó! Így sokkal jobb volt megnézni a videót.