Ugrás a fő tartalomra

Agresszió, nevelés-Tanácstalan vagyok, mit tegyek?

Folyamatosan foglalkozunk ezzel a témával, hogyan kell nevelni, kiképezni a kutyákat, a rottweilereket.
A korai nevelés, szocializáció fontosságáról is sok szó esett, de bizony még ma is él az a nézet, hogy ráért a kutyát iskolába hordani, majd egy éves kora után kiképzéssel megtanulja a legfontosabbakat.
Közösségi portálokon, fórumokon rendszeresen vissza-visszatérő téma, a kutya agressziója. Próbálom egy kicsit összefoglalni röviden, hogy konkrét tanácsot is tudjunk adni, de ne kelljen mindent elölről kezdve elmagyarázni. Sose érnénk a végére, hiszen nagyon sok ismeret kell, ha problémás kutyával állunk szemben.
Például amikor a rottweiler agresszív a kerítésnél kutyával, majd a gazdája fegyelmező kísérletére visszafordul és harap.

Ilyenkor áll elő az a helyzet, hogy szembesülünk vele, milyen nehéz kezelni azt a rottweilert, aki ellenáll, azaz egészen mást csinál, mint amit mi szeretnénk. Erős kutya, aki igen látványosan adja elő, ha valamit nem akar. Agresszióra, többnyire agresszióval felel. Rángatom, kiabálok, feszülten próbálom fegyelmezni, esetleg ütöm, vagy más fájdalmat okozok neki, ő visszaszól. Morog és visszaharap. Mennél labilisabb, mennél kiegyensúlyozatlanabb a kutya, annál hamarabb válaszol az őt ért inzultusra visszaharapással.  Sok témába vágó cikk van . Rengeteg könyv van ebben a témában, ami részletesen foglalkozik a neveléssel, kiképzéssel.

Az én tanácsom: Ha, eddig elmulasztottad , első lépésként ismerd meg a kutyát. Nem amit a kutyás filmek mutatnak, és láttatni akarnak, nem amit a „szomszéd Józsi bácsi mond”, de ami a kutya, mint állat valójában. Ne eszközként, de értelmes, érzelmes lényként , ám mégis állatként tekints rá! Nem ember, veled egyenrangú nem lehet, mindig a te irányításodra szorul. Jó vezetőjének kell lenned, hogy a családba be tudjon illeszkedni.

A falkavezérség ma divatos kifejezés, erről én ezt gondolom: Hogyan lehetsz falkavezér? vagy Falkavezér 

Következő megválaszolásra váró kérdés, mit is szeretnél? Mi a nevelés, a kiképzés célja?Gondold át, hogyan tudod elérni. 

Valamit kijavítani, amit elrontottál, sokkal nehezebb, mint rögtön jól csinálni, jól tanítani. 

Most, kanyarodjunk vissza a fórumtémához, ami az írás apropóját adta.  Amikor a rottweiler agresszív a kerítésnél kutyával, majd a gazdája fegyelmező kísérletére visszafordul és harap. Ezt hogyan is oldhatná meg egy kutyaiskolai gyakorlás? Sehogy, ha a kutyaiskolában a gazda tanítása helyett, formagyakorlatokra, menetelésre helyezik a hangsúlyt. 

Tudni kell , hogy a kutyaiskola nem javító-nevelő intézet, de jó esetben szakemberektől kaphatunk tanácsot. Mindenki neveli, tanítja valahogyan a kutyáját mielőtt a kutyakiképző iskolába menne. Van, hogy ott az iskolán derül ki, hogy valamit nagyon elrontott, mert a kutyája egészen másként viselkedik, mint otthon, a megszokott környezetében. Egy sor viselkedésproblémával találja szembe magát, amit nehezen tud megoldani. Tanácsot is kap „ezret” és ezer félét. Lehet kipróbálni a tippeket, és a trükköket alkalmazni. A baj ezzel az, hogy a kutya és a gazda, a gyors módszerváltásoktól még jobban összezavarodik.

Hiszen mindenkinek, idő kell, amíg felfogja amit hall, a módszert megtanulja. A kutyának még több idő kell, mert, nem úgy gondolkodik, mint egy ember. Az emberi szó keveset jelent neki. Azt előbb meg kell tanulnia, hogy a szavak mit jelentenek. Majd azt is meg kell értenie mit várunk tőle, aztán meg több idő, amíg a feladatot megtanulva, megbízhatóan ismétli, minden helyzetben.

Ezért mindig az alapokkal kell kezdeni! Csak akkor lehet előre lépni, ha a kutya és a gazdája között bizalom van, kölcsönösen tudnak egymásra figyelni.

Először jó kapcsolatot kell kialakítani a kutyával. El kell érned, hogy a hangod jelentsen valamit. Ha szólsz neki, az egy közös, játék, kellemes tevékenység ígérete legyen. A pórázrángatástól , a szidástól, a korholástól a kutya nem lesz rendes, szófogadó, attól csak feszült lesz és igyekszik elkerülni téged, mert nincs meg a kölcsönös bizalom, az erős kötödés, hogy veled együttműködjön!   

Otthon kell gyakorolni, egyszerű feladatokat. Hívd magadhoz. Gyakoroljátok, hogy rád nézzen, rád figyeljen. Mond a nevét, ha rád néz és rád figyel, jutalmazd.( kezdetben egy rövid pillantásért is jutalom jár) Mindig vacsora előtt, étkezés előtt gyakorolj, akkor célt is érsz a jutalomfalattal. Ha nem éhes, inkább a kedvenc játéka lehet a jutalom. 
Kezdetben nyugodt körülmények között gyakorolj, ne legyen ott csak te meg a kutya. Aztán nehezítheted a dolgotokat azzal, hogy nagyobb elvonó inger mellet is gyakorolsz. Mondjuk egy családtag jelenlétében. 

Ha a nevére mindig rád figyel, taníts feladatokat, figyelj, ül. fekszik , áll, vársz . Használj nyakörvet és pórázt otthon is a gyakorláshoz. Ha otthon jól megy, kérd ugyan ezt a rövid figyelmet a kapuban, majd az utcán is. Akkor is, meglát egy kutyát. Ha izgalomba jön és nem rád figyel, fordulj el ellenkező irányba és akkor kérd tőle, hogy rád nézzen és rád koncentráljon. 

Türelem, türelem és sok gyakorlás. ( napi húsz perc ,- kétszer tíz) egy héten át, már komoly előrelépést hoz.(2011.01.01.)


Megjegyzések