Ugrás a fő tartalomra

2011. Morzsák a klub életéből.

Hogyan tegyél keresztbe másnak ,miközben a szakmaiság látszatát igyekszel kelteni.

A MEOE Rottweiler Klub közgyűlése 2011. augusztus 31-én a szervezet feloszlatásáról hozott határozatot. Ezt, egy fórumon megjelenő beírásból tudtam meg. Váratlanul ért, hiszen az ezt megelőző hónapokban erről még csak említés sem történt. Persze nem kell ezt velem megtárgyalni, mert nem vagyok Klubtag, így nem tartozik rám.
Ez rendben is lenne, ha a tenyészszemlék  dátumának, helyszínének  és lebonyolításának módját, nem a "Klub" határozná meg. Mivel kiharcolta magának a fajtagondozói státuszt, a klub által leadott éves terv alapján teszik közzé az időpontokat, helyszíneket.  Így van módja mindenkinek tenyészszemlén részt venni.  
Sehol másutt rottweilereknek nem tarthatnak MEOE tenyészszemlét, csak ezeken a helyszíneken és időpontban, a Klub vezetősége által leadott szabályzat alapján, amit a MEOE elnöksége elfogad.

Minden új vezetőség első és legfontosabb feladatának tartja, hogy ezt a meglévő szabályzatot megváltoztassa. Van is belőle vita, háború, békétlenség.
Aztán csak-csak nyugvópontra jutnak a dolgok és kiszámíthatóan lehet készülni a tenyész szemlékre. Bár voltak rá utalások ez az új vezetőség nem változtatott azonnal, 2006-tól 2011-májusáig nem volt változás. 

2007-ben megszerveztem, lebonyolítottam egy tenyészszemlét, mert akkor is olyan volt a „klub” hangulat, hogy Pesten nem akartak tartani. Kizárólagosságra törekedve,  más szervezetnek sem engedélyeztek ilyen rendezvényt.  
Nekünk azóta , ebben az évben  vált aktuálissá a tenyészszemle, mert szuka vonalon nem tudtuk tovább vinni a tenyészetünket, ezért a kanunk után tartottunk meg  két szukát , Viktor meg egy kant választott magának. .

A 2011. évi terv kicsit meglepett, mert Budapestre nem terveztek egy tenyészszemlét sem. Tanakodtunk, aztán döntöttünk, hogy a legközelebbi helyszínt választjuk Dunakeszit. 

2011. április 9-én Cintarella korban már elérte a minimum időt, így úgy döntöttünk őt felvezetjük a tenyészszemlén. Röntgen, felkészülés,  sikeres tenyészszemle.

Lilu és Carlos még nem fért bele az időpontba, az ő tenyészszemléjüket őszre terveztük. Szintén Dunakeszire október 8-i időpontra.

Viktor kedves invitálásra már lejárt Dunakeszire tréningezni, ezért azt gondoltam én is csatlakozom hozzájuk. Liluval rendesen szerettem volna felkészülni, ezért Kalmár Zoli segítségével kezdtük el a munkát. Hetente 1-2 alkalommal autóztam Dunakeszire. Minden rendben ment, csiszolódtunk, tanultunk szorgalmasan.  Eből az alomból több kutyással folyamatosan tartottuk a kapcsolatot, jártak hozzám, óvodába, a kezdő csoportba , ők is kedvet kaptak a munkához. Mivel formailag és viselkedésben is jó képességeket mutattak, gondoltam miért ne jöhetnének ők is a tenyészszemlére? Jöttek ők is a Zolihoz tréningezni .
Nem volt tenyésztési szándékuk , de arra gondoltam, hogy ne legyen mínuszban a rendezvény, érdemes őket ide szervezni.  Elvben hat kutyánál tartottunk. Azért elveben, mert csak akkor végleges szám, ha mindenkinek rendben lesz a röntgen eredménye.  Ez a vizsgálat még hátra volt akkor.
Váratlanul, előzetes értesítés nélkül megjelent a Klub honlapján, hogy a tenyésztési szabályzat megváltozott és kötelező érvényű lesz X időponttól. A szokásos huszárcsel, hogy mindenki dolgát megnehezítsék , elkaszálják az ellen oldalt, azaz mindenkit aki más elképzeléssel akar tenyészteni, mint ők.
Kiszámítható volt, hogy tiltakozás lesz. Ment is beadvány a MEOE elnökségéhez.
Semmi nem marad titokban, mert előbb vagy utóbb valaki mesél. Hozzám inkább utóbb jutnak el az információk, mert nem veszek részt a szervezkedésekben. Az emberi oldalát figyelembe véve, no és a MEOE szabályzatait, szervezeti felépítését, a hatályos törvényeket ismerve tudom, hogy ez nem így működik, ezért az első bosszankodás után: Biztos, ami biztos alapon rákérdeztem, és közvetlenül a szervezet elnökéhez fordultam , hogyan is legyen.
Egy fél mondattal sem utalt rá hogy amegszűnést tervezik és ne is reménykedjek, hogy a rendezvény meg lesz tartva. Sőt, a MÁRK  tenyészszemléjén való részvétel lehetőségét is nyugtalanul fogadta. Nem gyanakodtam, bár picit felháborított a válasz  ennek” hangot” is adtam dezért,  készültünk tovább.
Eljött a röntgenek elkészítésének ideje is. Döntöttem és nem utaztam át a várost, vittem ahová eddig is a kutyáimat. Röntgenek rendben, majd jött a tüzelés, tombolt a nyár extra kánikula volt, ezért Viktorral tréningeztünk tovább, amíg jön a hűvösebb idő és megyünk ismét Dunakeszire.

Csakhogy  jött a derült égből villámcsapás! Megszűnt a szervezet, nem lesz tenyészszemle!  
Puff neki! Megijedtek, hogy 6 Siroccó kutyának tenyészszemléje lehet???? Inkább megszüntették a szervezetet? Vicces , de ez egyáltalán nem vicc. Eszükbe sem jutott, hogy önmagukon kívül másra is gondolhatnának, és úgy számolják fel a szervezetet, hogy senki érdeke ne sérüljön.

Saját és baráti köreik kutyáinak most nem volt szüksége a rendezvényekre és a felhalmozott pénzügyi hiánnyal megterhelt Klubra sem. Nyilván hónapok óta tartó egyeztetés folyt, mire idáig eljutottak. 
Ezek után volt még egy fórumos hozzászólás. Nem volt tárgyilagos és több ponton hazugság volt, de pont elérte a célját, mert bántó volt nagyon.
Olyan stílusban és hangnemben íródott, ami megszokott rottweileres körökben, amikor a szervezeti élet körül folyik a beszélgetés.  Nem tart régen „csak” huszonöt éve. Régen felvettem a kesztyűt, mert erős az igazságérzetem , így megpróbáltam tényszerűen érvelni. Ám, ma erre rendre azt a kritikát kapom, hogy minek magyarázkodsz! Nem magyarázkodom, csak átgondolom, újból és újból , vajon igaz lehet -e a vádaskodás. Talán rosszul kommunikálok, nem vagyok elég érthető, vagy talán túlságosan az érzelmeim vezérelnek? Folyamatosan a téma körül jár az agyam. Próbálom elhessegetni, de nem megy.
Annyiszor, de annyiszor beszéltünk már róla, az nem lehet, nem tudják az igazat?!Tudhatnák, de nem érdekli őket. Csak a  sumákolásra , a sárdobálásra koncentrálnak.

Engem miért is érdekel ez az egész?

Azért, mert bosszantó, hogy minden egyes kutyámnál, „véletlenszerűen,” pont úgy alakult, hogy nyugodtan kiszámíthatóan nem tudtam felkészülni egy tenyészszemlére sem. A részvétel, stresszt, rossz érzést okozott. Csalás, lefizetés nem az én utam, sose volt az, viszont zsarolni se hagytam magam soha! 
Ugyan abba estem bele minden kutyámmal, ritmikusan ismétlődtek a dolgok. Rita, Zami, Koxi, és most Lilu, hogy csak a sajátjaimat soroljam! Ilyenkor elgondolom, hogy nem véletlen, hogy az emberek nem akarnak tenyészteni! 
Én nem kérek baráti szívességet, nem kell mankó és elvtelen segítség. Kell korrektség, kell, hogy tisztán, kiszámíthatóan legyen esélyem felkészülni és ehhez ne kelljen szembeköpni a tükörképem, hogy meggyőződésem ellen tegyek bármit is.

Kapcsolódó írások 
ehhez kapcsolódik ez is,
majd természetesen a tenyésztés kérdése,
majd a szervezeti élet, ami szintén a tenyésztéshez kapcsolódik,

majd a szerepem az eseményekben

2011.10.11. 

Megjegyzések

 1. Tisztelet Elnök úr, Kedves Zoli !
  Szeretnélek hivatalosan is kérdezni, mi az álláspontod. A kutyásaimnak egy héten belüli választ ígértem, bízva a válaszodban. Nem válaszoltál ezért itt próbálkozom. Másolom a szöveget:
  Az a szerencsés helyzet alakult ki, hogy Úzó-Ina almából , a mi két kutyánkon kívül még két szukás jár rendszeresen kutyaiskolába és a kutyák jó teljesítményt mutatnak. Ezért arra próbáltuk terelni őket, hogy legalább egy tenyészszemlére készüljenek fel. Ki is néztük a Dunakeszi tenyészszemlét , de te közben megváltoztattad a szabályokat.
  Most itt állunk tanácstalanul. Szeretnénk szabályosak is lenni, de még azt sem tudjuk, mi van érvényben , meg mi is a pontos szabály. Azt tudom, hogy a MEOE elnöksége elé került egy beadvány , mert nem volt a határozat hozatal szabályos. Azt is tudom, hogy a MÁRK nem tartja magára nézve kötelezőnek, amit a szabályzat tartalmaz és erre a MEOE elnöksége is igent mondott. Vagyis az az eset állt elő, hogy amíg nincs a dolog megnyugtatóan rendezve, nem lehet az új szabályzat szerint rendezni a tenyészszemléket.
  Ami nekem, csak azért fontos ,mert most aktuális a röntgen és tudnom kellene milyen kell. ( kompromisszumos megoldásként dr Mezősi Lászlóhoz visszük el ) Na, de az MRK-nak , vagyis neked az megfelelő?
  A másik, hogy októberben a kutyák még csak másfél évesek lesznek, azaz 8-án még tíz nap eltéréssel másfél.. Most felvezethetjük a tenyészszemlén a másfél éves kutyákat vagy sem?
  Van egy másik jelentkező is, őneki nem tőlünk van kutyája , ő is azt kérdezte, hogy a Miskolcon készült röntgent a MRK elfogadja e?
  Kérlek, válaszolj nekem, hogy, hogyan is állunk most? Szeretnék biztos választ adni, mindenkinek. Nagyon nem szeretnénk MÁRK tenyészszemlére menni, de ma az látszik a legbiztosabbnak. Gondolom .többen választják azt , ha az MRK háza táján ennyire bizonytalan a dolog.
  Kérlek válaszolj mielőbb, üdv Tünde

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése

Népszerű bejegyzések ezen a blogon

Először bírált Magyarországon ADRK bíró

Munkakutyaként érkezett a rottweiler,de....