2020. augusztus 23., vasárnap

Elmélkedés a fajták kialakulásáról


Mi laikusok, azt gondoljuk úgy általában a kutyáról, hogy őseink háziasították a kutyákat,  az ember maga mellé fogadta kezdetben azért, mert szüksége volt a kutya munkájára. Azt is  gondoljuk, hogy azok szaporodtak, amelyikeknek jó képességeik voltak, azokat tartották meg. Nyilván az emberrel kötődni képes kutyáknak volt létjogultsága, hiszen családi körben kellett élniük.  

120 évvel ezelőtt, a kutyák céltudatos tenyésztése elkezdődött. A minta  a haszonállatok tenyésztése volt. Elkészült az első standard (fajtaleírás). Majd elkezdődött a tenyésztői munka. A kutyák kiválasztásával indultak neki, azokkal amik az elképzeléshez legközelebb álló képességekkel, küllemmel bírtak.Több évtized eltelt mire a leírt standardnak megfelelő( ahhoz közelítő) kutyák lettek.Tovább folytatták a tenyésztést, most már biztos alapokra támaszkodva és összefogva! A kétszáz év alatt 450 – nál is több kutyafajtát hoztak létre, amelyek küllemben és viselkedésben eltérőek! A küllem, azaz a forma a legszembetűnőbb különbség, de ez még nem elég, hogy az adott fajtának megfeleljen. Jellem és viselkedésjegyek is meghatározzák a fajtákat. ( gondolom én az ismereteim alapján) 

A ROTTWEILER fajta története 120 éves! Minden állomás, elképzelés, változás rögzített és visszakereshető. Szakkönyvek, szakmai anyagok tucatjaiban olvasható, látható.

A többi, FCI vagy egyéb Kinológiai szervezet által elismert régi fajtánál is így van ez! Helyes szemléletű tenyésztésnél a küllem és a jellem egyformán hangsúlyt kap. Vannak olyan fajták, amiknek az a feladatuk, hogy kedvtelésből tartott, társasági kutyák, családi kutyák legyenek, lásd az FCI fajtabesorolást! 10 fajtacsoport létezik! 

Bizony mára már a munkakutyák nagy részének sincs egyéb feladata, minthogy a család kedvencei legyenek. Így valóban, a laikus kutyatartónak csak a küllem fontos, azt hiszi, hogy a tenyésztésben nincs más dolog, mint a formát megtartani! Ezért van az, hogy ha egy fajtára ránézünk, rögtön tipizálunk egy jellemképet és azzal magyarázzuk a viselkedését! Pedig a nevelés alapja nem ez, mert előbb az állatot, a kutyát kell megismernünk és csak a legvégén a fajtát!

Fajta elismerés

A kutyánk temperamentuma, habitusa, jellemképe meghatározható, de azt is figyelembe kell venni, hogy milyen környezeti hatás érte születésétől, hozzánk kerüléséig! A korai szocializáció hiánya, a bántalmazó, elhanyagolt környezet bizony nagy nyomot hagy! Az éhezés, nem csak testi, de mentális, idegrendszeri tünetekben megnyilvánuló hiányokat okozhat. Az ilyen hátrányokkal induló kutyánál, az erőszak, a durva kényszer, csak olaj a tűzre! Nem épít, de rombol! Ezért érdemes elsajátítani az erőszak és kényszermentes technikákat, mert a jóból is lehet még jobb, és a hátránnyal induló is felzárkózik! Nyugodt, kiegyensúlyozott kutya a cél! Nem cél a félelemből alázatos eb! 

Az erőszakkal kényszerített feladat végrehajtás nem kutyabarát és bizony vidám, felszabadult kutyát nem eredményez!


Kép illusztráció, a fotó készítője: Tálasné Erika  kutya/Siroccó Rott Ilcsi-Héra Tulajdonos Tálas Istvánné, Erika

Az alomról ahol született /Siroccó Rott I alom 2012. szeptember 23. Idol-Dezsi, Iláj, Ixor, Izisz, Ilcsi-Héra, Irma-Mira , Ingrid-Kelly, Iluska – Rose, Imola.  Apa: Siroccó Bruge Tulajdonos Szabó István-apa:Siroccó Úzó – anya:Forrófejű Rena sz: 2009. 01.21. HD- tenyészthető OMSE 2011. 11. 05 . Anya Siroccó Cintarella tulajdonos: Krausz Győző  apa:Sirocco Úzó –anya: Odette von Hause Fritz előző tulajdonos Vida Zoltán felnevelésében, felkészítésével- tenyésztésre alkalmas, egészségügyi szűrés: HD +/-

Az alomról részletesen