Ugrás a fő tartalomra

Korom - Népsziget –Görbe tükör

Az elmúlt napokban felkerült facebookra ,két videó, ami felborzolta a kedélyeket. Született cikk, írás, sok hozzászólás. Az első remek írás , ami összefoglalta sok ember véleményét .  
http://nullker.hu/2015/03/botrany-a-kutyaiskola-korul/ ( reményeink szerint hamarosan újra olvashatjuk. ) A videón látottak kimerítették az állatkínzás fogalmát, bár tényleges fizikai hatás , verés , ütés nincs ! A látvány és a szöveg sokkoló. 

A nyilvánosság, a felháborodás hatására , megszületett ez az  állásfoglalás .
Nem nyugodtak meg ettől sem a kedélyek és sok ellentmondás volt a történet körül. Az első felháborodásom után,  én is kerestem a miérteket a videón látottakra. Először szakmai tévedésnek, véletlenszerű eseménynek gondoltam. Majd rájöttem, nem tévedés volt és nem véletlenszerű, egyszeri alkalom. Ez  egy módszer része, a tematikát oktatják és évek óta terjesztik, szerte az országban. 

Összefoglaltam röviden mire jutottam. 
Rábukkantam a két írásra, amit olvastam már régen, de most a videóval, és tenyésztőként, a kölyökkutyásaink visszajelzése alapján összeállt a kép.  
Öt éves írás, tessék figyelmesen végig olvasni mind kettőt! A videó felvétel is abban az időben született, maximum egy évvel később! A blog bejegyzésben le van írva mit, miért tesznek és hogyan kell kivitelezni azt az akciót, amit a videón látunk!

Persze egy olyan ember tollából, aki éppen megéli és felfedezi, hogy tudatosan kezelje a kutyát. Kapjon megoldást a mentett kutyák agressziójának kezelésére, rehabilitációjára is! Hiszen ő azért, ment az iskolába, hogy megtanulja a kutyanevelés alapjait, belekóstoljon a kiképzés rejtelmeibe, jobban és szakszerűbben tudja kezelni a keze alá kerülő mentett kutyákat. Mivel tehetséges, szorgalmas tanuló volt, hamar feljebb lépett! Segítő lett. Annyira jól ment ez a dolog, hogy beiratkozott a kiképzésvezetői tanfolyamra is, ahol felkészítették a „tükör módszer” szakszerű átadására. Ennek a „szakszerűségnek” az egyik eleme az ” agresszió kezelés. 

Miért kell agressziót kezelni? Miért olyan nagyon fontos elem ez? 

Azért, mert az iskola tematikája szerint, minden kutya szabadon van, és úgy zajlik a tanulás. Kockázatos vállalkozás az innen onnan érkező, ismeretlen kutyák, emberek csoportját összeereszteni, ezért a balesetek, verekedések elkerülésére ki kellett dolgozni egy technikát. Ez a technika, a hangzatos ösztönkezelés, falkából kizárás, a kutya megtolása lett. A legszelídebb lelkű emberrel is könnyű elfogadtatni, hogy az agressziót le kell törni, hiszen a verekedő kutyák látványa, a tehetetlenség érzése, sokk hatást, félelemmel, sajnálattal vegyes érzelmeket vált ki az emberekből.

Aki megtapasztalja, tudja, hogy a verekedő kutyákat szép szóval nem lehet szétválasztani. Innen csak egy lépés, hogy elfogadd, csak úgy érsz célt, ha te erős ember vagy és csírájában elfojtod a kutyában lapuló agressziót! Tiltasz, büntetsz, annak kísérletére is!  
Ez elfogadott módszer a „hagyományos” régi iskola híveinél is, ők is tiltanak, büntetnek, „agressziót kezelnek” csak másként. 

Ők a fegyelem, alárendelés, pórázon való közlekedést, elkerülést választják megoldásnak. Nem a szögest nem az elektromost és nem egyéb kényszerítő eszközöket vetik be agresszió kezelés gyanánt! Hatalmas tévedésben van, aki ezt gondolja, és ezt terjeszti! Azokat az eszközöket,  a kiképzéshez használják, a vizsgarend szerinti feladatok megtanításához és leginkább őrző-védő ágazatban, ahol értelemszerűen az agresszió egyik formáját látjuk.

A "hagyományos" IPO sportképzést oktató iskolákban,  sem a dominanciát, sem a rangsor beállítást, sem a természetes védőkészséget nem büntetik!  Kontról alatt tartják a kutyát, mert a problémamentes együttéléshez, itt a városban, erre szükség van.

Döbbenetes és felháborító látvány, ami a videón van, mert nagyon sok ember látja, hogy semmi sincs rendben, elfogadhatatlan, amit a kutyával művelnek! Nem kell rutinos kutyásnak lenni, még csak felkészült szakembernek sem, hogy lásd, az a kutya ott, semmilyen agressziót nem mutat! Kiprovokálni sem sikerül! Csak egy halvány kísérletet tesz az ember támadását elhárítani. 
Értelmetlen az egész „tolás” csak az emberek durvasága, dühöngése látszik. Elhangzik ugyan egy magyarázat, hogy azért alkalmazták, ezt a módszert, mert ez a kutya, folyamatos és kezelhetetlen agressziót mutatott és ettől meg kell óvni az embereket, de ez hazugság!  
A videón elhangzó szöveg butaság, szemfényvesztés, csalás. Egy felkészületlen, előítéletes ember egyéni fóbiája, amit átvisz a többi emberre is.

Ez a módszer nem megelőzi és segíti a kutyák problémamentes együttélését, de generálja azt, mert az emberekbe azt a hitet ülteti, hogy minden morgás, acsargás, de még a magabiztos viselkedés is hatalom átvétel a kutyától és azt csírájában el kell fojtani! Bármilyen eszközzel, akár csoportosan is! A nem kimondott cél az alázatos, minden önállóságától megfosztott, lealázható, az ember kívánsága szerint pánikot mutató kutya.    
Viszont egy jó érzésű ember ilyen célt biztos nem tűz maga elé ! Még akkor sem, ha némelyik embernek ez igencsak szimpatikus megoldás lenne.

Végül egy gyöngyszem a fenti írásból !  
„Szerencsére ehhez az iskolában minden a rendelkezésre áll: magasan képzett oktatók, minden oktató mellett egy  szintén tapasztalt segítő, valamint még néhány segítő és végül a rangsor legalján a zöldfülű megfigyelők – mint jómagam is.
Ez a díszes társaság hivatott jól felépített rendszer szerint, kidolgozottan együttműködve fenntartani a rendet – azaz először felállítani, mert az még egyből csak úgy nem szokott csak úgy “létezni” :)
Amíg a gazdik isszák az oktató szavait (mit és hogyan és mit ne és miért ne és egyébként is és satöbbi), addig a rakoncátlan ebek igyekeznek valamiféle rendbe szerveződni. Ezt maguktól is megteszik, ebben nem kell nekünk, embereknek beleszólnunk, de abba már igen, hogy ezt milyen módon teszik!
Ugyanis az egyik legfontosabb alapszabály az iskolában, hogy négylábú nem dirigálhat, így az agresszió minden formája szigorúan tilos. Természetesen ezzel eleinte előbbiek még nincsenek tisztában, hiszen többnyire egyáltalán nincsenek ám ilyesmihez szokva. Komolyabb esetben egy-egy kutya megpróbálhatja akár azzal indítani pályafutását, hogy “akkor most ő itt rendet tesz mindenki között”. 

"El tudjuk képzelni, hogy ez mit jelent. És ha ezt egy roti vagy hasonló nagytestű, keménykötésű kutya szeretné megtenni, akkor sejthető a végkimenetel a dolognak – sok ilyen rémtörténet kering kutyasétáltatókon, kutyás helyeken… Csakhogy itt erről szó sem lehet, mert itt az emberek tartják fenn a rendet és nem hagynak erre lehetőséget a kutyáknak. Vagyis egyetlen választásuk van: jól viselkedni.

Talán néha ijesztő lehet egyes gazdiknak, hogy az általa rajongásig szeretett kutyusát egyszerre hat ember rohanja le ordítva és netalántán még meg is kergetik egy kicsit a miheztartás végett.  De ha elképzeljük, hogy a másik, fele akkora kiskutya szintén a saját gazdijának a hőn szeretett kedvence, akit szeretne egyben hazavinni és még sok éven át szeretni, akkor ott nincs helye a “tyutyulimutyulizásnak”, bármennyire is szeretnénk mi, ultra hiper - szuper humánus emberek ezt hinni…” 

Én ezek után nem csodálkozom, hogy állatvédőként, a blog írója is ott volt az oktatói sorfalban! Azon sem, hogy a többiek miért voltak ott. Ezt tanulták, ez az elvárás feléjük és a tudásuk alapján ezzel egyet is értenek.

Én csak azt mondom rottweiler tulajdonosként, rottweiler tenyésztőként, hogy mielőtt iskolát választ bárki, alaposan nézzen körül, kérdezősködjön, győződjön meg az oktatók felkészültségéről, mert hamar kirekesztettnek fogja magát érezni és számíthat egy jó alapos „megtolásra”. Nem árt felkészülni!  Nem csak tükör, de hagyományos rendben működő iskolában is gyorsan belefuthat mindenki az előítéletbe és a tudatlanságba!

Nincs bajom a "tükör iskolákkal". Az emberi butasággal van bajom.  Nekem egyáltalán nem tolerálható magatartás a csoportos "garázdaság" , bármilyen indokot is találunk ki hozzá! 1 kutya ellen egy tucat ember fellépése, indokolatlan ! Valós ok nélkül meg pláne!!
Gyorsan kerestem ajánlható, megszívlelendő írásokat : 
Az én kutyám agresszív!
Okok, magyarázatok, megoldások
http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=4296

EtológiaViselkedésproblémák I.
http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=7223

Etológia Ismét a kutyák agressziójáról
Viselkedéstesztek az agresszió mérésére
http://kutyakutatas.blogspot.hu/2014/04/viselkedestesztek-az-agresszio-meresere.html

A dominancia etológiai alapjai és szerepe a kutyakiképzésben
http://kutyakutatas.blogspot.hu/2012/04/dominancia-etologiai-alapjai-es-szerepe_27.html

A tanulás és viselkedésmódosítás etológiai alapjai
http://kutyakutatas.blogspot.hu/2013/12/mit-kivansz-kedves-gazdam-tanulas-es.html

A kutyáról általában Az agresszió
http://kutya.hu/Cikk.aspx?id=7124
Aztán :
http://tunde54.blogspot.hu/2014/08/dominancia-alarendeltseg-vezeto-es.html
Több, mint egy éve írtam , de harminc éve mondom ugyan azt folyamatosan!
„A hétköznapi helyzetekben, vegyes kutyás csoportokban ritkán akad össze sok-sok domináns , vezetésre termett rottweiler, vagy kutya. A tüzelés, az etetés se kavar be , hogy ezért naponta rettegni kéne ! A falkarend, a falkateória csak egy szép "mese" , nem kell, hogy az határozza meg a mindennapjainkat! 
Megtörni, leverni, terror alatt tartani felesleges, annál okosabb intelligensebb a valóban domináns kutya, a gyenge meg súlyos károkat szenved a durvaság miatt. Alázatos kutya sose volt cél, remélem soha nem is jutunk el odáig!
DOMINANCIÁT MUTAT - nem biztos, hogy domináns jellem !
-nem akar ölni!
- nem törekszik falkavezérségre !
- nem veszi át az irányítást ! pláne nem a kölyök kutya :)

Nevelni kell, irányítani, kiképezni , biztosítani neki a mozgást, feladatokat , ami leginkább a munkakutya lételeme "a szellem és a test edzése " napi feladatokban.  Aztán felnő és egy csodálatos eb, családi, kísérő, sport és akár "munka" kutya is lehet  belőle. AZ EGÉSZSÉGES, jó ROTTWEILER CSAK FIZIKAILAG NEHÉZ  eset. Nem könnyű odébb tenni, felrúgni se lehet, földre teperni meg végképp nem egyszerű :) Az agresszióra bátran agresszióval felel. Ésszel, türelemmel párosult határozottsággal, időben adott kontrollal, hamar tanul és a gazdájának könnyen kezelhető kutyájává válik! Ha neveled, tanítod , foglalkozol vele, nem hanyagolod el a kölyök és fiatalkori szocializációt sem, a kezdeti nehézségeken túljutva nagyon élhető kutyád lehet !  "2015.03.29.

Megjegyzések

 1. Kedves Tünde!

  Én már többedik kutya tulajdonosaként sok kutyaiskolában jártam. Mindegyikkel volt valamilyen problémám, és sokáig a Cerberos kutyaiskola volt a nyerő, bár a módszereikkel, hozzáállásukkal nem mindig voltam maradéktalanul elégedett. Amikor új kiskutya érkezett a családba (egy pici töpe uszkár) győzködtek az ismerőseim hogy menjünk el vele a "tükrösökhöz".

  Sok rosszat hallottam mendemondákból róluk a Cerbin így vonakodtam hogy az új kutyával odamenjünk, de valahogyan mégis megtörtént. Elmentünk és azt kell hogy mondjam hogy nagyon jól éreztem magam a kutyaiskolán. Barátságosak voltak, és nagyon tetszett amit mondtak és tettek.
  Nem szaporítom a szót, ott ragadtunk, alapfokú tanfolyamot és középfokú tanfolyamot is elvégeztünk.
  Soha még csak hasonlót sem tapasztaltam ezalatt, mint ami a videón látható, de középfokon elmagyarázták és számomra érthető is volt, hogy mikor lehet ennek létjogosultsága.

  Nekem az volt a megdöbbentő, laikusként ismerve a szokásos kiképzési módokat, hogy anélkül működik nekik minden, hogy ezeket alkalmaznák. A középfok végére a csoportunk nagy része már póráz nélkül tudott közlekedni az iskolán kívül is.

  Rendkívül zavar hogy olyanok mondanak véleményt akik maguk nem mentek keresztül azon, amin én magam is. Kedves Tünde, kíváncsi lennék hogy mit mondana ha eljönne egyszer. Tegye meg és annak is szívesen elolvasnám a véleményét.

  Ebben az országban mindenki szakértője minden témának és a fröcsögés és hangulatkeltés is könnyen megy.
  Nagyságrendekkel többen járnak pl. népszigetre mint akármelyik iskolába ahol jártam. Olyan emberek is, akikről el sem hinném hogy kutyáznak.

  Tényleg komolyan gondolja minden kommentelő, blogposztíró hogy ezek az emberek mind ezért járnak oda hogy kannával üvöltöző emberré váljanak? Hogy maradnának ha ez volna ott a cél?

  Nincs bajom a "tükör iskolákkal". Az emberi butasággal van bajom. Hogy valaki anélkül írja le a véleményét hogy utánamenne és maga is meggyőződne arról hogy mi folyik ott.

  VálaszTörlés
 2. Kedves István ! Én nem írtam a Tükör iskoláról, pusztán egy módszerről amit oktatnak és amit egy két részes videón láttam. "Az első felháborodásom után, én is kerestem a miérteket a videón látottakra." Erről szól a bejegyzés. A kiképzésvezetői tanfolyam anyagát sem én írtam, azt elolvastam csak és értelmeztem . Agressziót kezelni, úgy ahogyan a videón van, butaság, állatkínzás. Nyilván ön uszkárral nem érintett az agresszió kezelés ilyen formájában , így tökéletesen nyugodt lehet. Én azért nem lehetek nyugodt, mert esélyes, hogy a fajtám előitélet áldozata lesz, és pont így fogják agresszió kezelni, mint a videón.

  VálaszTörlés
 3. Nincs bajom a "tükör iskolákkal". Az emberi butasággal van bajom. Nekem egyáltalán nem tolerálható magatartás a csoportos "garázdaság" , bármilyen indokot is találunk ki hozzá! 1 kutya ellen egy tucat ember fellépése, indokolatlan ! Valós ok nélkül meg pláne!!
  Ez az öt mondat így egybe tartozik ! Az agresszió kezelés módja és kivitelezése hibás , nincs rá semmilyen szakmai indok !

  VálaszTörlés

Megjegyzés küldése